Златанова: Няма официално искане за имотите от Турция 13.08 | 10:47

Според нея неумели действия на президентската институция са създали напрежение

От Кремена Бедерева

Официално искане за стопанисване на вакъфските имоти от турска страна няма, каза в ефира на БНТ вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

"Срещата ми с господин Бекир Боздаг беше протоколна. Тя беше организирана от външно министерство. Не мога да отговарям кой и какво е говорил извън тази среща", обясни тя. "Турският министър не постави въпроси, които да ни изненадат с каквото и да било", каза още Златанова.

Тя също припомни, че въпросът с турските имоти е решен още 1909 година. "По време на срещата ми с господин Боздаг не стана въпрос за турските паметници. Мисля, че интерпретацията на турската агенция не беше съвсем точна. Тези спорове се водят пред съд и там им е мястото", допълни вицепремиерът.

"Тези спорове се водят пред съда, а това място за политическо решение няма. Благодарение на неумели действия на колегите от президентската институция се създаде шум, който не се е случвал друг път при такива международни отношения. Това не е добре", смята Златанова.

При посещението на Боздаг в България, освен с президента Росен Плевнелиев, той се срещна и с министър Златанова. Тогава анадолската агенция съобщи, че по време на визитата Боздаг поискал Анкара да се погрижи за архитектурните паметници от времето на Османската империя, които били в окаяно състояние.

От пресофиса на Зинаида Златанова коментираха по този повод, че пред нея турският ѝ колега изразил надежда делата за мюсюлманските имоти да не се бавят.

"Новото през следващия програмен период е бъдещата оперативна програма в областта на науката и образованието. За първи път ще имаме такава програма и се надявам тя да даде по-бързо резултат и да имаме добри резултати в областта на образованието", обясни още Златанова.

"България е най-бедната държава в Европейския съюз и имаме нужда от инвестиции. Нямаме средства за висше образование. Работим за опростяване на процедурите тук, в България. Време е да облекчим бизнеса", категорична бе Златанова. По думите ѝ и сега има средства в ОП "Административен капацитет", ще има и в следващия програмен период.

Според правосъдния министър страната има нужда от справедливост и прозрачност, а това са неща, които с пари не може да се купят.

"Съдебната система работи в условия, в които работим всички ние. Истината е, че тяхната отговорност е по-голяма и очакванията на гражданите са по-високи, но репутацията им е доста по-ниска", коментира още Златанова.

От есента ще предложа радикална промяна за участие на гражданите в съдебната власт чрез промяна на статута на съдебните заседатели. Искам народът да влезе в съдебната зала, наистина. Българският съдебен заседател по българския закон е с еднакви права със съдията.

По този начин всеки български гражданин да може да се впише в регистър и да бъде съдебен заседател. Ще обсъдя да има и случаен принцип на разпределението на съдебните заседатели, както е със съдиите. Така ще отпаднат съмненията за пристрастност и ще донесе повече доверие към магистратите.

Водещи

Най-четени