Златанова няма да пише нова съдебна реформа 04.06 | 13:51

Предстоят институционални промени в борбата с корупцията

От Христина Рафаилова

Новият правосъден министър Зинаида Златанова няма да пренаписва стратегията за реформа на съдебната система. Това заяви тя в интервю за вестник "24 часа". Златанова каза, че за нея е по-важно да се изпълнят препоръките на Европейската комисия, отколкото да бъдат създавани нови стратегии. 

"В доклада на ЕК е обобщен опитът от последните години и са посочени основни неща, които следва да се случат в системата на правосъдието и вътрешните работи. Комисията ни препоръчва нов Наказателен кодекс, да се изготви средносрочна стратегия за човешки ресурси в съдебната система, да се гарантира открито участие на всички значими неправителствени и професионални организации при определяне и наблюдение на стратегията за реформи", коментира вицепремиерът. Тя допълни, че НК трябва да бъде готов до края на годината. 

От думите на Златанова стана ясно, че ще работи за реалното прилагане на принципа за случайно разпределение на делата. 

Тя не се ангажира с това дали може да отпадне механизмът за оценка и сътрудничество, прилаган спрямо страната ни от страна на Брюксел. Министърът заяви само, че премахването му зависи изцяло от страната ни. 

На въпрос дали промените в Закона за МВР, с които ГДБОП ще прелее в ДАНС, ще повлияят на доклада на ЕК, тя заяви: "Това, което ЕК, а и българските граждани очакват от системата на вътрешните работи, са конкретни резултати в борбата с престъпността. Това е последователното мнение на ЕК във всеки неин доклад, това се повтаря година след година. А как работата ще бъде организирана институционално на национално ниво, е решение на националните власти." 

Тя добави, че предстоят промени в институционалната рамка от гледна точка на борбата с организираната престъпност и корупцията. Златанова цитира препоръките на ЕК в тази сфера, сред които са да се повери на една институция координацията на борбата с корупцията, да се поддържа нова, независима система за наблюдение, в която участва гражданското общество.

Вицепремиерът коментира, че няма основание да мисли, че прехвърлянето на антимафиотите към родното ФБР не е ефикасен ход. 

Министърът добави, че има опасност страната ни да загуби евросредства. По оценка на служебното правителство за момента рискът е България да остане с 277 млн. лева по-малко. Златанова подчерта нуждата от спешни мерки за намаляване на опасността. "Трябва ни малко време за анализ, за да сме наясно колко от тези средства могат да бъдат спасени и ако не, какви изводи да направим за следващия програмен период", каза тя. Рискът бил за всички оперативни програми, като поясни, че където средствата са повече, опасността е по-голяма.

Сред първите ѝ задачи е да реши проблема със съдебните сгради в столицата. 

Запитана как ще разреши въпроса с "калинките" в системата, тя заяви: "Избягвам да използвам подобни епитети. Става дума за проверка на инспектората на Министерството на правосъдието, която е установила, че около 80 служители са назначени без конкурс, какъвто се изисква по закона за администрацията. Трябва да се запозная с конкретните причини случай по случай как и защо това е допуснато и да взема решение как да постъпя.

"Активността на сегашния главен прокурор бе оценена от всички граждани през последните месеци. Иска ми се да вярвам, че тази негова активност ще се пренесе и в по-ниските нива на прокуратурата, за да се възстанови чувството за законност и справедливост, както искат българите. Ще се съгласите, че главният прокурор сам няма как да направи това", каза още тя. 

Водещи

Най-четени