Златанова се отказа от текста за снимането в новия НК 10.01 | 08:53

Според предложена поправка се забранява нарушаване на личното пространство чрез снимане

От Кремена Бедерева

"Склонна съм да се откажа от текста в новия Наказателен кодекс, който забранява нарушаване на личното пространство чрез снимане." Това обяви в сутрешния блок на Нова телевизия правосъдният министър Зинаида Златанова.

"При такъв широк консенсус от страна на медийната гилдия срещу този текст, бих била склонна да се откажа от него", подчерта Златанова.

Новият Наказателен кодекс ще преследва цензурата, стана ясно от думите на Златанова. Така например, ако журналист иска да пусне даден репортаж, но главният му редактор или собственик на медията го цензурира, тогава журналистът трябва да подаде оплакване в прокуратурата.

"Колко по-малко се възползваме от правата си, толкова по-зле ще живеем”, подчерта Златанова.

"Този текст може да се редактира, може да отпадне, защото той още не е внесен в Министерския съвет", коментира Златанова. Именно нейното министерство е автор на поправките в чл. 146 на НК и е възможно ведомството да внесе законопроекта за промени в кодекса без него.

"Виждам, че има такъв голям консенсус. И аз мисля, че при такъв широк консенсус текстът може да отпадне. Ето – отказваме се от текста", каза вицепремиерът .

Според нея обаче въпреки това на нея би ѝ било интересно да чуе дискусия по темата и какво мислят собствениците на медии и издателите за него.

Европейската конвенция за правата на човека допуска всеки да има право на свобода на изразяване на мнение. Упражняването на тези свободи може да бъде съпроводено от процедури и санкции, които да защитават националната сигурност или гарантиране на правовата държава. Златанова заяви, че проблемът е, че се манипулира с интерпретации. Ние не четем Конвенцията за защита правата на човека, заяви тя.

В проекта за нов НК се предлага: Чл. 193 (1) Който противозаконно контролира или ограничава печатни произведения, публични изяви, спектакли или дейността на средство за масово осведомяване се наказва с лишаване от свобода до три години, с пробация или с глоба. (2) Когато деянието е по ал. 1 е извършено от длъжностно лице в нарушение на службата или на функцията му, наказанието е лишаване от свобода до 4 години и лишаване от право по чл. 60, ал. 1, т. 1.

Водещи

Най-четени