Зоната за сигурност около „Инвестбанк“ разширена, очаква се скорошно извеждане на похитителя* 24.03 | 07:00

Само един човек остава задържан в банката в Сливен

От Кремена Бедерева

Разширен е периметърът на зоната за сигурност около клона на "Инвестбанк" в Сливен, където вчера около 16.00 ч. похитител се опита да извърши въоръжен обир и задържа като заложници служители на банката там.

Полицията е разширила зоната, в която не допуска преминаването на хора.

Според неофициални източници се очаква скорошно извеждане на похитителя от клона, предава БТА.

Само един човек остава задържан в банката. От клона на "Инвестбанк” беше изведен още един човек. В часовете до сутринта бяха освободени общо четирима души – три жени и един мъж. Районът остава отцепен от полицията, съобщи бТВ.

По-рано бяха освободени още двама заложници от сградата на "Инвестбанк" в Сливен, предаде Агенция "Фокус". Това са главната счетоводителка Ивелина Тенева и Мими Величкова, касиерка в банката. Те двете бяха откарани с три полицейски автомобила към сливенската болница. Остават още заложници в клона на "Инвестбанк". Все още няма информация похитителят да е поставил искания.

Премиерът Бойко Борисов е в Сливен и лично ръководи операцията по освобождаването на заложниците.
Това предаде Нова телевизия. По данни на Нова телевизия похитителят на 32 години, сирак, работил в охранителна фирма.

32-годишната Радина Терзиева, кредитен инспектор в "Инвестбанк” в Сливен, беше освободена малко след 22 часа. Тя е женена, с едно дете. Жената беше пусната от похитителя, след като в разговори с полицията той си поиска цигари и безалкохолно и те му бяха доставени.

Според запознати самоличността на маскирания мъж все още не е изяснена. Не се е оправдала първоначалната информация, че той е жител на сливенския квартал "Българка” на име Иван. Полицията продължава да работи по случая. Районът продължава да е отцепен.

За осигуряване на периметър са включени всички сили на областната дирекция от охранителна полиция, сектор "Криминален” и специализираните сили за борба с организираната престъпност. Работата по случая се ръководи от главния секретар на МВР Калин Георгиев, който е на място.

В района има тежковъоръжени полицаи, с бронежилетки, служители на съседните областни дирекции на МВР, специални части. Спрени са няколко микробуса и полицейски коли. Отцепен е голям район около сградата на банката.

Не са застрашени финансите на Община Сливен, заради грабежа на "Инвестбанк”, това коментира кметът на общината Йордан Лечков. "Инвестбанк” обслужва сметките на Община Сливен, но големи пари в брой в трезора на банката няма, коментира кметът.

Според него – българската банкова система е организирана така, че подобни нападения не могат да нанесат големи щети. Целият паричен поток се управлява електронно и в местните клонове финансовият ресурс никога не е много голям – коментира Лечков.

Според него е абсурдно твърдението, че в банката е имало около милион лева за делегирани дейности на Община Сливен. Само заплатите на администрацията са два милиона и триста хиляди лева. Как си представяте, че тези средства биха се пазили в един местен клон, с малко охрана, каза кметът. Неоправдани са всякакви твърдения, че грабежът на банката ще срути финансовото състояние на общината, добави той.

Част от служителите в Областна администрация Сливен са останали в сградата, това съобщи Марин Кавръков, областен управител на Сливен. Останаха тези, които имат работа, аз съм тук, дежурната част, охраната е усилена. Останаха мъжете, другите се прибраха”, каза Марин Кавръков.

Снощи служители на полицията и пожарната изведоха през прозорците със стълба част от служителите на областната администрация в Сливен. Сградата се намира на 15-ина метра от входа на "Инвестбанк”, където шест души остават заложници на въоръжен похитител.

iNews припомня, че опит за въоръжен грабеж на офис на "Инвестбанк” в Сливен доведе до многочасова заложническа криза.

Нападателят нахлу в банковия клон в 16 часа. Сигналът за обира е подаден с помощта на паник-бутона в банката. Нападателят е въоръжен и държи като заложници 6 служителки на банката. Първоначално заложниците бяха 7, но към 22 часа една от служителките на банката напуска помещението, обградена от щитовете на полицаи.

Според информация на полицията в банковия клон има само банкови служители. Всички те са били жени. Обирът започва малко след 16 часа, като минути след нападението се чуват изстрели. Около два часа след началото на инцидента, агенция "Фокус" съобщи, че отново са се чули изстрели.

При влизането си нападателят ранява охранителя, който е откаран в болница. Той е в тежко състояние и с опасност за живота. Прострелян е в областта на лявата раменна става. Има данни за голямо количество кръв в белия му дроб. След спешна операция според лекарите състоянието му е стабилизирано.

От МВР се обърнаха с изявление до медиите с молба да не се разпространява информация по случая, тъй като това ще затрудни развитието на случая. Клонът на банката се намира точно срещу сградата на Областна администрация в центъра на града на 20 метра от пешеходната зона.

*Информацията е актуализирана към 9:10 часа.

Водещи

Най-четени