Зърнопроизводителите продължават протестите по места 02.12 | 09:25

Земеделците са недоволни от "лъжите на правителството"

От Филипа Тодева

Зърнопроизводителите ще продължават протестите си по места.

От националната им асоциация съобщиха че стачки ще има докато правителството покаже отговорност и готовност за утвърждаване на нова политика на реални диалог и действия "без лъжи и манипулации".

Земеделците припомнят, че спряха машините и хората да не блокират с техниката си столицата. Целта на това действие беше провеждането на преговори.

"За пореден път от правителството отвърнаха на компромисите и диалогичността на земеделците с номера, поредна лъжа и погазване на демократичните ценности.

Макар и компромисни, предложенията не се превърнаха в решения, които да могат да бъдат обсъдени и евентуално приети от земеделските производители.

Хората и машините не можаха да се придвижат навреме до София, съгласно официалното уведомление и да проведат организираните митинг и манифестация за изразяване на недоволството си мирно и организирано", се казва в съобщението.

iNews припомня, че вчера, 1 декември, протестиращите зърнопроизводители заявиха намеренията си да разположат 170 селскостопански машини в централната част на София в продължение на една седмица.

Тракторите, комбайните и друга селскостопанска техника трябваше да влязат в града след 21 часа и да се "паркират" на площад "Св. Ал. Невски" и синята зона на пл. "Народно събрание".

Вече три дни зърнопроизводителите протестират срещу орязаните национални доплащания с близо 230 млн. лева.

От Националната асоциация на зърнопроизводителите са категорични, че искат увеличение на субсидиите. Това им беше обещано преди изборите от правителството, но днес те "се чувстват предизборно излъгани".

Преговорите бяха подновени вчера, след като стотици земеделски производители предупредиха, че ще блокират с 1000 селскостопански машини централната част на столицата.

Водещи

Най-четени