Зърнопроизводителите спряха похода към София засега 01.12 | 17:18

Търсят вариант за решение без да се увеличи бюджетът за земеделие

От Филипа Тодева

Засега спираме земеделските машини да не влизат в София, обяви Радослав Христов, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите след среща с министър Мирослав Найденов, съобщава МЗХ. Управляващите и браншовите организации продължават преговорите.

Христов каза, че се търси приемливо решение и за двете страни и то ще бъде обявено веднага щом бъде намерено, като добави, че е оптимист за добрия изход.

Министър Найденов посочи, че се търси вариант за решение без да се увеличава бюджетът за сектор "Земеделие". Разговорите се водят по отношение на акциза за горивата, за който се чака нотификация от Европейската комисия. Преговорите ще продължат.

iNews припомня, че вече три дни зърнопроизводителите протестират срещу орязаните национални доплащания с близо 230 млн. лева.

От Националната асоциация на зърнопроизводителите са категорични, че искат увеличение на субсидиите. Това им беше обещано преди изборите от правителството, но днес те "се чувстват предизборно излъгани". Преговорите бяха подновени днес, след като стотици земеделски производители предупредиха, че ще блокират с 1000 селскостопански машини централната част на столицата.

Близо 10 хил. лева щеше да плати Националната асоциация на зърнопроизводителите като гаранция, че протестиращите няма да повредят инфраструктурата на града или да създадат безредици.

Водещи

Най-четени