И на лютеницата посегнаха! Откриха опасен продукт на пазара 05.01 | 19:46

Олеамидът в продукта на марка, чието име не се посочва, е токсичен и се съдържа в пласмасите

От iNews.bg

Наркотично вещество беше открито в българска лютеница, разпространена в търговската мрежа. Това съобщиха за Нова телевизия от Асоциация "Активни потребители".

Веществото е олеамид, то е токсично и се влага в пластмаси и смазки. Действа като приспивателно и като дрога, въздействаща на същите рецептори, които се влияят и от марихуаната.

От "Активни потребители" нямат право да посочат търговската марка на лютеницата, но увериха, че са подали сигнал в Софийската районна прокуратура и в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) още по Коледа. Към момента не е известно дали са предприети някакви действия по казуса.

В лабораторните изследвания, започнали през лятото, били включени 12 марки лютеница. Освен индустриалните, има и домашно произведени - от различни райони на страната.

Разликата между първите и вторите е драстична в полза на домашното производство. В тях има много по-малко захар и нишесте.

Към момента от "Активни потребители" отказват да съобщят коя е марката лютеница с наличие на олеамид. Цялото им изследване ще бъде достъпно и публично оповестено утре.

Водещи

Най-четени