И студентите ще протестират 26.02 | 16:43

Какво очакват да постигнат, разказва съорганизаторът на протеста Даниел Стоев

От Максим Димов

Даниел Стоев е роден на 10 декември 1989 г. във Варна, но никога не е живял там. Завършва основното си образование в Добрич, след което записва и учи година и половина "Финанси, счетоводство и контрол" в УНСС.

В момента е студент втора година, специалност "Философия" в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Член е на Студентския съвет при СУ, съорганизатор от страна на СС на подготвяния студентски протест, който ще се проведе утре (27 февруари) в двора на Алма Матер. Протестът на студентите е срещу увеличението на студентските такси от началото на учебната 2013/2014 г.

Потърсихме Даниел Стоев, за да разберем повече подробности около исканията на студентите и очакванията им.

- Г-н Стоев, на 27 февруари организирате протест. Кой ще ви подкрепи?

- Да, утре от 14 ч. започва протестът на студентите от СУ срещу вдигането на семестриалните такси на всички специалности с 8% от началото на учебната 2013/2014 г. Седмица след решението на Академичния съвет се събрахме на една маса представители на Студентски съвет, Факултетните студентски съвети, студентско движение "Призив", както и обикновени студенти. Обединихме се и започнахме работа.

Още преди това потърсих връзка със Студентските съвети на няколко други университета, за които знаех, че също са им повишили таксите - УАСГ, НСА, ТУ и ВТУ, за да разбера какво е отношението им към проблема и евентуално да потърся подкрепа. Успоредно с вътрешната подготовка на протеста, успяхме да получим обещание за подкрепа от тях, включително и от председателя на Студентския съвет при УниБИТ (Университет по библиотекозание и информационни технологии) и председателя на Висше строително училище "Л. Каравелов".

- Организирате протеста във Facebook, както и подписка. Каква е активността?

- Подписката е изготвена, за да бъде внесена успоредно с протестните искания. Очакваме да съберем възможно най-много подписи, за да има реален ефект от нея. До момента сме събрали над 1500.

Доколкото събитието организирано в социалната мрежа, към този момент са обещали присъствие над 1600 души.

- Какви са очакванията ви?

- Подготовката за протестното действие преминава много добре, запознати са голям процент от студентите и всички ние имаме точно и ясно искане. Не сме съгласни на преговори с университетското ръководство, за какъвто и да било компромисен вариант и ще настояваме само и единствено за отмяна увеличението на семестриалните такси. В случай на отказ, протестите ще продължат до момента, в който не бъде постигнат желания успех.

- Вярно ли е, че едновременно с вас в двора на УНСС, студенти от университета ще протестират срещу тяхното увеличение на таксите от 30%? Поддържате ли връзка с тях?

- Да, това е така. В условията на пазарна икономика, когато парите са основното средство за осъществяване на всичко, финансовите проблеми създават трудност за упражняването, на което и да е право. А всяко право, може би с малки изключения, в крайна сметка се свежда до необходимост от пари. Такъв е случаят и с висшето образование в момента.

Засягането на финансовите и изобщо интересите на учащите се, независимо от характера на проблема е достатъчен мотив да се сплотим. Изявяваме солидарност и подкрепа един към друг.

81970427 февруари беше датата, която ние избрахме за протест, защото нашият ръководен университетски орган, в лицето на Академически съвет, има заседание тогава. Идеята е да се отмени повишението именно на това заседание.

Чрез синхронизацията в протестните действия, провеждането им по едно и също време и еднаквата им идеология се проявява солидарността и подкрепата между студентското общество. Искам да подчертая, че Студентски съвет при УНСС подкрепи увеличението на таксите и следователно не присъства сред организаторите на утрешния протест. По повод на това написах отворено писмо към тях, критикувайки тяхната позиция.

- Това означава ли, че протестът ще бъде насочен и към Студентския съвет при УНСС?

- Не мисля. Студентският съвет не е на толкова високо стъпало в йерархията, за да се протестира срещу него. Той може по много бърз и ефективен начин да се неглижира, бойкотира, чрез подписка или по друг начин, но това са други теми. Протестът трябва да си бъде срещу университетското ръководство и неговото решение.

Разбира се, образно казано протестът може да бъде и срещу СС и неговата криворазбрана справедливост, тъй като студентите се самоорганизираха без представителния си орган, който засега изразява принципните си позиции само на думи.

Водещи

Най-четени