Изборът на председател на САС раздели висшите съдии 30.04 | 12:02

Решения като днешното трябва да бъдат гласувани от колегия от съдии, което е аргумент в посока към разделянето на ВСС, коментира председателят му Лозан Панов

От iNews.bg

Разделението във Висшия съдебен съвет е доста тежко и много трудно ще се преодолее оттук нататък, вотът днес го показа. Това коментира председателят на ВСС Лозан Панов, след като висшите съдии за трети пореде път не успяха да изберат председател на Софийския апелативен съд.

Кандидат беше само съдия Нели Куцкова. Дeвет души я подкрепиха, четирима бяха против, шестима се въздържаха. Това предизвика бурна дискусия. Причината за нея стана фактът, че по време на дискусията десет от членовете на Съвета подкрепиха Куцкова, а след това при гласуването само девет гласуваха "за".

"Браво колеги, скоро ще ни тричат, лъжци, каза първи Камен Иванов" - член на Съвета.

"Проява на морал е да кажат защо не я подкрепят", обърна се Юлия Ковачева към тези, които не подкрепят Куцкова.

"Говоря с омерзение", каза на свой ред Юлияна Колева. Кажете ми колко по-подходящ кандидат чакаме за този съд? Има подмолност, допълни тя.

"Сами подписваме съвсем явно несъстоятелността си като колективен орган", продължи Калин Калпакчиев.

"Този смешен плач, че ще ни разпуснат, е жалък на фона на решенията ни от вчера и днес. Това показва пълна делегитимация на ВСС", каза Калпакчиев.

Достойнството на всички 5000 души в системата е нещото, на което трябва да държим, дори да не държим на свобственото си.  Това, което се случи надмина моите и най-лоши очаквания, каза  Соня Найденова.

Ясен Тодоров каза, че не е подкрепил Куцкова, защото тя била политически обвързана. Мислех, че ще задълбочим разделението в  съдийската гилдия по този начин, каза още Тодоров. Колегата му  Елка Атанасова не се съгласи с тази констатация. Подкрепи я  Михаил Кожарев.

Калин Калпакчиев поиска Ясен Тодоров да му отговори защо е бил  подкрепян от две политически сили.

Лозан Панов и Михаил Кожарев предложиха да се прегласува решението на Съвета. Първоначално Съветът реши да прегласува  решението си, а после се отакза.

Веднага след като разбра, че не е избрана Нели Куцкова поиска да разбере защо се е получило така. Нашето решение, няма мотиви, отговори Галя Карагьозова.

На заседанието на Съвета днес не присъстват няколко души. Сред  тях са председателят на ВАС Георги Колев и главният прокурор Сотир Цацаров.

ВСС даде негативен и тъжен сигнал с гласуването за председател на Софийския апелативен съд. Така председателят на ВКС Лозан Панов коментира решението на Съвета.

Когато говорим за доверието в съдебната система, трябва сами да си помогнем, за да ни помогне и Господ. Когато става дума за такива ключови назначение, е необходимо хората да постигат консенсус помежду си. Става дума за един добър юрист и организатор - така Панов охарактеризира Нели Куцкова - единствения кандидат за поста.

Тезата за явното гласуване трябва да се въведе, смята председателят на ВСС. Искаше ми се с този вот времето на противопоставяне в съдебната система да беше приключило. Съжалявам, че съдебната система отново генерира собствените си скандали, които няма как да не се отразят в обществото, коментира Лозан Панов.

Моето желание е ВСС да продължи да работи, за да не се засягат всички структури в съдебната система, каза председателят на ВКС и припомни, че предстоят няколко ключови избори за системата.

Според Лозан Панов решения като днешното трябва да бъдат гласувани от колегия от съдии, което е аргумент в посока към разделянето на Съвета.

Много ме боли от цялостната несправедливост по отношение на съдиите, излязохме виновници за цялата неразбория в държавата. Това каза съдия Нели Куцкова пред членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), мотивирайки кандидатурата си за председател на Софийския апелативен съд (САС).

Главното, което ме убеди да се кандидатирам, е това, че е нужна малко нормалност, а и че съдиите не заслужават това отношение, добави Куцкова. 

Наблюдава се струя свеж въздух в СГС, колегите се успокояват, каза тя, и това по думите й е станало със съдействието на председателя на ВКС Лозан Панов и на ВСС. Най-натоварени в САС в момента са търговските съдии, посочи Куцкова. Те е на мнение, че трябва да се направи проверка как са разпределяни делата им, защото това ставало неравномерно. Според нея проблемът трябвало да се реши с участието на съдиите.

Не виждам какво бих загубила, ако се изрепча на някого, който напада съда, отговори Куцкова, попитана дали би продължила да защитава колегите си. Не бих искала част от сегашните заместници да останат, защото им нямам доверие. Бих искала да чуя и колегите си в съда, посочи Куцкова. 

Съдът е без председател, след като бившият му ръководител Веселин Пенгезов беше отстранен. Той е обвинен за злоупотреба с европари.

Въпреки това се яви на първия избор за председател преди около година.
Във втората процедура участваха пак Пенгезов и зам.-шефът на Апелативният съд Стефан Гроздев.

Преди време Пенгезов свърза депутата от ДПС Делян Пеевски с обвинението срещу себе си и добави, че е получавал SMS-и от него как да се реши дело.
Било му намекнато, че ще види втори мандат "през крив макарон". Интерес имало и към делото срещу нападателя на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов.

Водещи

Най-четени