Извънредни мерки по ферми и кланници заради дерматита по кравите 27.04 | 20:12

БАБХ въвежда ограничения за продажбата на месо и мляко от районите с огнища на заразата

От iNews.bg

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) въвежда извънредни правила при транспорт, преработката и реализацията на месо и мляко и произведените от тях продукти заради Заразния нодуларен дерматит (ЗНД). Мерките са в изпълнение на Решение на Европейската комисия относно някои защитни мерки срещу болестта заразен нодуларен дерматит в България.

Клането на едри преживни животни (ЕПЖ) от животновъдни обекти в Северна България, ще се извършва в месодобивни предприятия, на територията на същата или съседна област. Клането в Южна България се осъществява в месодобивни предприятия в същата област, а при липсата на такова предприятие в съседна, с изключение на областите с установени огнища на Заразен нодуларен дерматит. Клането на ЕПЖ от областите Благоевград, Кюстендил, Пловдив, Хасково и Стара Загора ще се осъществява в месодобивни предприятия на територията на съответната област, а върху месото на закланите животни ще се поставя специална здравна маркировка. Месните заготовки трябва да сa с идентификационна маркировка с форма "диамант”. Прясното месо и месните заготовки от ЕПЖ, произведени на територията на страната могат да се реализират свободно, с изключение на месото и месните продукти от областите с установени огнища на заразен нодуларен дерматит. Прясното месо, добито от ЕПЖ от областите Благоевград, Кюстендил, Пловдив, Хасково и Стара Загора и месните заготовки, произведени от такова месо могат да се реализират само на територията на страната.

Месните продукти, преминали обработка и са произведени от месо, добито от ЕПЖ, отглеждани и заклани на територията на областите с установени огнища на ЗНД могат да се реализират само на територията на страната с търговски документи и поставена идентификационна маркировка "диамант”. Месни продукти от тези области, които са запечатани в херметически съдове и консерви могат да се реализират в други страни, като се придружават от сертификат по системата "TRACES”.

Суровото мляко, добито в обект с констатирано огнище на заразен нодуларен дерматит се унищожава. Млякото от останалите ферми се преработва в млекопреработвателни предприятия на територията на страната. Транспортните средства, които превозват сурово мляко, което е събрано от областите в Северна България да не събират сурово мляко от областите в Южна България в рамките на един курс. Трябва да се извършва дезинфекцията на транспортните средства, които превозват сурово мляко, на изхода на всеки посетен животновъден обект или млекосъбирателен пункт.

Мляко, добито от ЕПЖ на територията на областите Благоевград, Кюстендил, Пловдив, Стара Загора и Хасково може да се консумира и използва за производството на млечни продукти след пастьоризация. Млечните продукти могат да се реализират и в други страни, като се придружават от сертификат по системата "TRACES”.

Собствениците на животновъдните обекти за едри и дребни преживни животни трябва да увеличат мерките за биосигурност, да извършват дезинфекция и дезинсекция. Трябва незабавно да информират ветеринарен лекар при съмнение за заболяване или смърт на животно. Да извършват дезинфекция на всички влизащи и излизащи от обекта превозни средства. Да осигуряват защитни облекла за посетителите на фермата, ако не може това да бъде избегнато.

Водещи

Най-четени