Изграждат станция за зареждане на електромобили в София 23.11 | 13:25

ЧЕЗ и Индустриален клъстер електромобили ще си сътрудничат по проекти за устойчив градски транспорт

От Силвия Стоядинова

В началото на следващата година в София ще бъде изградена и пусната в експлоатация зарядна станция за електромобили, използваща енергия от възобновяеми източници.

Това се договориха в меморандум за сътрудничество ЧЕЗ България и Индустриален клъстер електромобили (ИКЕМ).

Целта на споразумението е сътрудничество при подготовката и реализацията на стратегия за изграждане и развитие на инфраструктурата от зарядни станции за електромобили.

Двете страни ще обединят усилията си и по отношение на разработката и осъществяването на проекти за устойчив градски транспорт и организиране на кампании и инициативи в областта на зелените индустрии.

Електроразпределителното дружество, което обслужва района на София и Югозападна България, се ангажира да предостави информация за постиженията в областта на електрическата мобилност, направени в Чехия. ЧЕЗ Груп е разработила подобни пилотни проекти, които се очаква да бъдат реализирани в градовете Прага и Острава до 2012 година, съобщиха от компанията.

Предстои още ЧЕЗ да подпише меморандум с българското правителство, съгласно който компанията ще инвестира 41 млн. евро в енергийни проекти, включително проекти за енергийна ефективност. Споразумение за сътрудничество ще бъде подписано и със Столичната община.

 

Водещи

Най-четени