Измама: Жена задава въпроси за несъществуващи онлайн поръчки - иска въвеждане на данни 19.06 | 15:30

За нов вид измама сигнализират граждани

От iNews.bg

За нов вид измама сигнализират граждани. Става дума за теглене на пари от лични сметки. Схемата за мнозина е леснопознаваема, но често в клопката попадат доверчиви хора. Първоначално се получава обаждане по телефона с питане дали сте доволни от направена поръчка. След това започват въпросите.

"Хора, явно има някакъв нов вид измама. Вчера ми звъняха и женски глас започна с въпроса: "Доволни сте от поръчката си?”. Съответно аз питах за коя точно става въпрос. После последва въпрос: "Вие сте от София, нали?”. Тук вече ми стана ясно, че нещо намирисва и пак попитах за коя поръчка става въпрос. След което последва конфузно мълчание, благодариха и казаха, че е грешка. Не знам каква точно е схемата, но четох за пострадали вече хора, изтеглили им са пари от сметките, нямам идея как. Ако получите такова обаждане - не потвърждавайте нищо с ”да”, не давайте лични данни и пр.!," написа Красимир Атанасов в социалната мрежа, предаде Glasnews.

При единият от случаите се е включила гласова поща. Единственото, което се е записало на нея е "добър ден", след което е прекъсната връзката. При другия – мъж вижда непознатия номер, но умишлено не вдига, след като само минути преди това е прочел публикация за потенциалната измама.

"Постоянно се пише по групи за непознат номер, който звъни. Жената се представя за Наталия. Относно покупка, която си направил. Аз автоматично затворих с пожелание за лек ден. Повечето момичета са стигали до разговор, където се запитва от кой град си. Някои от тях споделят и за достигане на разговори с повече информация. Ще кача и списък с номерата, от които се звъни. Предполага се, че е схема за нещо повече, ако продължиш разговора. Съветът ми е да затваряте автоматично. При "Обаждам се относно покупката, която сте направили"," написа друг потребител на Facebook.

"На мен ми се случи, но не съм дала данни, не знаех, че е измама, но ми се стори подозрително. Абсолютно същите думи ми казаха," коментира жена.

"Има врътка с Еконт дето ти точат картата докато се усетиш," усъмни се мъж.

В отговор му написаха: "При нея те карат да си въвеждаш данните в една платформа "Купи с куриер по Еконт”, а тази услуга на Еконт я има, но тя няма нищо общо с продажба на пратка с наложен платеж… Дано не се връзва никой, че вече доста се оплакаха…"

"И на мен ми звъняха! Ужас, дори и не се замислих, че може да е някаква измама. Добре, че не казах почти нищо," пишат още.

"Затова давайте дебитни/кредитни карти на жените си, там поне е ясно къде отиват парите," пошегува се друг.

Водещи

Най-четени