Израелска телевизия: България посочи "Хизбула" за Сарафово 18.01 | 10:35

"Няма предаван доклад", отрекоха от МВнР

От Кремена Бедерева

Докладът за атентата в Бургас, който българският външен министър Николай Младенов донесе в Израел, хвърля вината за инцидента върху "Хизбула", съобщи израелската телевизия "Канал 2”.

Министърът пристигна на изненадващо посещение в страната, за да уведоми премиера Бенямин Нетаняху и президента Шимон Перес за напредъка в разследването на терористичната атака в Бургас, твърди медията. При нападението загинаха петима израелски граждани и българин.

Междувременно българският вътрешен министър Цветан Цветанов отпътува от София, за да осведоми европейските лидери за откритията на разследването. Новината означава, че Европейският съюз (ЕС) може скоро да признае "Хизбула" за терористична организация, коментира "Канал 2".

От пресцентъра на МВР тази сутрин потвърдиха, че Цветанов е говорил в Дъблин за атентата, но под формата на "кратка актуална информация”.

Българският доклад сочи още, че Европол разпознала успешно трима от четиримата заподозрени за атаката. Всички те влезли в страната две и половина седмици преди инцидента, като използвали фалшиви документи за самоличност. Докладът ще бъде оповестен до пет дни, съобщава още медията.

От българското Министерство на външните работи коментираха информацията като невяра. Говорителят на ведомството Весела Чернева заяви пред БНР, че Николай Младенов наистина е бил в Израел, но не е предавал доклад за атентата. Тя обясни, че са дискутирани двустранни въпроси.

"Няма предаван доклад. Наистина министър Младенов беше на посещение в Израел вчера. По време на посещението бяха дискутирани редица двустранни въпроси. Разбира се, станало е дума и за разследването на атентата. Той е част от нашия дневен ред, но резултатите от това разследване все още не са готови да бъдат съобщени, така че не може да става дума за връчване на какъвто и да е било доклад", съобщи Весела Чернева.

"Това, за което отиде да предаде министър Младенов на своите израелски партньори, беше свързано по-скоро с предстоящо отбелязване от 70-годишнината от спасяването на българските евреи. Има редица събития, в които ние разчитаме на силно израелско участие и стана дума за българските работници, които заминават за Израел по двустранната спогодба, която наскоро подписахме", обясни Чернева.

Тя не се ангажира със срок за представяне на окончателен доклад от разследването.

Водещи

Най-четени