Изследване: ГЕРБ губи избиратели, никой друг не ги печели 20.02 | 16:30

Хората, не желаещи да гласуват, са най-голямата „политическа сила“, сочи проучване на „Афис“

От iNews.bg

През последните няколко месеца ГЕРБ губи избиратели. В същото време обаче никоя от политическите сили в настоящия парламент не ги печели. Напротив, повечето партии и коалиции също губят електорат, а при някои той стои като константа. Това сочат резултатите от социологическо проучване на агенция "Афис" от типа "Ако изборите бяха днес?". Анкетата е проведена между 8 и 12 февруари сред 1010 пълнолетни български граждани.

Единствената партия, която получава съвсем леко повишение на подкрепата си сред обществото, е БСП. За социалистите биха гласували 22.4% от запитаните. Делът на симпатизантите им е приблизително същия като през миналото лято, но все пак се наблюдава минимално увеличение, отбелязват от "Афис". В същото време ГЕРБ остава първа политическа сила с подкрепата на 26 на сто от запитаните. Техният електорат обаче намалява спрямо времето на създаването на кабинета "Борисов 3", когато е бил около 30 на сто, предаде бТВ.

Случващото се при другите политически формации не е коренно различно. Забелязва се минимален, но постоянен спад на хората, които обявяват, че биха гласували за "Воля” (към този момент подкрепата е от 2.5 на сто). Социолозите отчитат спад и при Обединените патриоти – 3.8 на сто, а преди няколко месеца е бил малко над 6%. ДПС са стабилизирали електоралната си подкрепа, като към момента тя е в порядъка на малко над 7 на сто.

Изследването на "Афис” констатират увеличаване дела на негласуващите и колебаещите се. Сумарно това са повече от 35 на сто от анкетираните, което отново ги превръща в най-голямата "(а)политическа сила". Само преди 8 месеца техният дял е бил 25%. Според социолозите се наблюдава общ процес на отлив на политическо доверие и засилване на политическата апатия сред българския избирател. Те отчитат сходна тенденция през последните месеци - демобилизация на всички електорални групи и увеличаване на дела негласуващи и аполитични българи.

Спад се наблюдава и в рейтинга на правителството. Според данните на агенцията в интервал от 9 месеца все повече български граждани снемат подкрепата си от настоящия кабинет - от 40% през май 2017 г. до 27% през февруари 2018 г. като същевременно расте делът на онези, които желаят незабавна оставка и нови избори (от 13 на сто през миналия май до 23% сега). Според социолозите доверието във властта отново започва да се разклаща и идеята за нови избори набира скорост.

Водещи

Най-четени