Изслушват кандидатите за главен прокурор на 10 декември 04.12 | 13:25

Дотогава ВСС ще приема сигнали срещу тях и ще следи медиите какво се пише

От Ивелина Георгиева

Тримата кандидати за главен прокурор на България ще бъдат изслушани на 10 декември в Комисията по професионална етика и превенция на корупцията към Висшия съдебен съвет (ВСС).

Това съобщи представляващият ВСС Соня Найденова по време на отчета за дейността на съвета от конституирането му на 3 октомври до момент

Крайният срок за подаване на сигнали срещу тримата номинирани – председателя на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров, зам.-главният прокурор Галина Тонева и ръководителят на Специализираната апелативна прокуратура Борислав Сарафов, е до 13 декември. Изборът на главен прокурор ще се състои на 20 декември.

Ще бъдат представени данни за нарушения, свързани с кандидатите, за да може всички сигнали, които до момента са известни да бъдат изнесени и тя да отговорят на тях, посочи Найденова.

Специална комисия към ВСС ще следи и всички публикации в медиите, за да открие дали там няма сигнали срещу кандидатите.

Висшите магистрати коментираха и промяната на правилата за избор на главен прокурор, тъй като бе постъпило такова искане от един от кандидатите Сотир Цацаров. Това, което се обсъжда, е дали системата, с която разполага ВСС, може да осъществи електронно гласуване.

Найденова обясни, че става въпрос за машинно гласуване, което магистратите ползват от 2000 г. Всеки член на съвета има пулт за гласуване пред себе си, който не е свързан с компютър. След гласуването апаратът разпечатва информацията на лист, наподобяващ касов бон. Тази система не съхранява информация и не може да се следи от никъде, кой и как гласува, поясни представляващият ВСС.

Същевременно стана ясно, че до момента в комисията по професионална етика и превенция на корупцията са постъпили 300 жалби, отнасящи се до неспазване на етичния кодекс от страна на магистрати. По четири от сигналите комисията се е самосезирала, но Найденова отказа да да конкретизира точно техния случай.

Ще бъде създадена работна група от магистрати, представители на неправителствени организации, научни организации, статистици и експерти, които да изготвят средносрочна стратегия за човешките ресурси в съдебната система. Вече са събрани някои конкретни предложения от организации, за да може да се сформира работната група, заяви Найденова.

ВСС е спрял всички започнати конкурси за назначаване на съдебни служители, докато работната група изготви тази средносрочна стратегия, тъй като се наблюдава диспропорция в назначенията.

За последните два месеца ВСС е заварил шест дисциплинарни производства, едно от които висящо, а останалите 5 са спрени.

Постъпило е и искане за проверка и на случайното разпределение на делата във Върховния административен съд и Върховния касационен съд. Тепърва обаче кадровиците на Темида ще решават дали изобщо да се прави такава проверка. Според Найденова няма пречка това да се случи.

Все още не е ясно дали членовете на ВСС ще си раздадат 13-та заплата под формата на допълнително материално стимулиране.

По думите на Найденова справка показва, че за първите 10 месеца на годината не е изпълнен заложеният собствен приход в съдебната система. Разходната част се движи в рамките на заложеното, недостигът е в приходната част, посочи тя.

Водещи

Най-четени