Изчистиха резерват "Ропотамо" от рибарските колиби 05.11 | 12:57

Пълното почистване на терена ще продължи още поне една седмица

От Елена Коцева

Завършва събарянето на рибарските колиби в резервата "Ропотамо".

Акцията по изчистване на защитената територия се поведе от Регионалната инспекция по опазване на околната среда в Бургас и започна още на 1 ноември при засилено полицейско присъствие.

Незаконните рибарските колиби, които трябваше да бъдат съборени, се оказаха повече от 50. Това вече е направено и до края на деня от защитената зона ще бъдат изнесени и последните строителни материали. Също така извън резервата трябва да се озоват и всички рибарски лодки.

Почистването на терена обаче ще продължи и през следващата седмица, тъй като отпадъците в тази територия са генерирани дълги години, а достъпът до нея е труден за превозни средства, които извозват боклука.

 Първият ден, в които инспекторите започнаха работа, в резервата пристигнаха около 80 рибари. Те не оказаха съпротива, но влязоха в пререкания с представителите на инспекцията.

 От бургаската инспекция по околната среда и водите припомнят, че резерватът "Ропотамо" е изключителна държавна собственост с най-строга категория на защита. В него се забраняват всякакви дейности, с изключение на охраната му, преминаване по маркирани пътеки, посещения и събиране на семенен материал с научна цел, потушаване на пожари и санитарни действия в горите при увреждане от природни бедствия.

Водещи

Най-четени