Премахват незаконни строежи по южното Черноморие 06.11 | 13:53

Съгласно Закона за устройство на черноморското крайбрежие.

От Елена Коцева

Започва премахване на незаконни строежи, намиращи се на територията на районната служба в Бургас, съобщиха от ДНСК.

Ще се работи предимно в местността Ченгене скеле, в Стария град на Несебър, както и по морските плажове и зона А на Бургас, Несебър и Созопол.

Премахването на постройките е съгласно Закона за устройство на черноморското крайбрежие.

Проблемът с незаконните постройки в Ченгене скеле съществува от години. През юли ДНСК издаде общо 225 заповеди за премахване на незаконни строежи на територията на рибарското селище, припомня burgas24.bg

След многобройни опити и напълно изчерпани съдебни възможности за обжалване, собствениците на незаконни строежи в местността започнаха доброволно изпълнение на издадените заповеди за премахване.

Ченгене скеле е защитена местност, която се простира на 160 хектара в близост до село Маринка, област Бургас.

Обявена е като защитена местност с цел опазване на естествени местообитания на защитени и редки видове птици включени в Червената книга на България и списъка на застрашените видове в Европа.

iNews припомня, че от една седмица служителите на регионалния инспекторат по опазване на околната сред в Бургас почистват и резервата „Ропотамо“ от незаконните строежи. 

През 2008 г. пък багери влизаха в ромските гета в комплексите "Горно Езерово" и "Меден рудник", както и във вилната зона в Отманлий и рибарското селище в местността Ченгене скеле.

Един от ангажиментите на кмета на Бургас Димитър Николов беше, че в града ще бъдат съборени всички незаконни обекти на територията на общината.

Водещи

Най-четени