Икономическа полиция бди за сигурността на матурите 23.05 | 10:25

Зрелостниците и седмокласниците пишат по вариант 1 на вторите изпити

От Филипа Тодева

Представители на Икономическата полиция са присъствали в МОМН при отварянето на изпитните материали за вторите задължителни матури и изпитите от външното оценяване след 7-и клас. Зам.-министър Мариана Банчева обясни, че целта е "да се осигури сигурност и прозрачност на всички изпити".

При тегленето днес се падна вариант 1. Задължителните матури по 13 предмета започваха в 8:00 ч., а изпитът по математика за седми клас е от 10:00 ч.

Учениците, които се явяват днес на втората задължителна матура, могат да избират между предметите математика, чужд език (английски, испански, италиански, немски, руски и френски език), философски цикъл, история и цивилизация, география и икономика, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда.

И тази година за втората матура най-желани от зрелостниците са учебните предмети "География и икономика", "Биология и здравно образование" и "Английски език", каза служебният министър на образованието, младежта и науката проф. Николай Милошев, предаде БТА.

На матурата по география и по история има и теми, по които пишат зрелостниците, но конкретните им формулировки ще съобщим по-късно през деня заради мерки за сигурност, добави Мариана Банчева.

Седмокласниците на изпита по математика днес ще решават тест в два модула. Първият от тях е за националното външно оценяване и ще съдържа 20 задачи, 16 от тях ще са структурирани с четири възможности за отговор, а четири ще са задачите със свободен отговор. Максималният брой точки за този модул е 65.

Допълнителният модул по математика ще включва четири задачи, две от които ще са по формата на международното изследване PISA. Максималният брой точки за този модул е 35.

Първият модул по математика ще продължи 60 минути, а вторият – 90 минути.

Водещи

Най-четени