Икономически кръгове "шепнели" на президента 06.03 | 09:03

"Аз дори не знам кой ще бъде вътрешен министър, но има хора, които се обаждат", заяви Цветанов

От Кремена Бедерева

Бойко Борисов е в добро здравословно състояние. Няма как обаче напрежението от последните седмици да не се е отразило на премиера в оставка. Това каза по bTV вътрешният министър в оставка Цветан Цветанов.

Борисов на два пъти влизаше в болница, заради високо кръвно налягане. Нормално е премиерът да намали публичните си изяви, защити го Цветанов.

Според вътрешния министър в оставка определени икономически кръгове оказват натиск върху президента за назначаване на министри в служебното правителство.

"Аз дори не знам кой ще бъде вътрешен министър. Знам обаче кои са имената, които се спрягат. Знам го не от президента, а от хората, които са натоварени със задачата да търсят номинации", уточни Цветанов.

"Определени икономически кръгове лансират определени кандидати. Има хора, които се обаждат и дискутират. Стягат се 10-15 имена за министър на вътрешните работи", смята Цветанов.

По думите му отношенията между ГЕРБ и Росен Плевнелиев не са "замръзнали" и между тях има добро институционално сътрудничество. "Имаме институционално уважение един към друг и е дадена пълна свобода на президента в този момент".

"За мен е важно на 12 май българските граждани да гласуват за по-добра България. Правителството ще преосмисли всичко, което е допуснало като грешки. Фокусът на едно бъдещо управление на ГЕРБ ще бъде социалната политика”, заяви вицепремиерът в оставка.

Вицепремиерът в оставка заяви, че Кристалина Георгиева е добър еврокомисар, но отказа да коментира евентуалното й участие в служебното правителство или в кабинет на ГЕРБ след изборите.

"Това, което премиерът взе като решение, е само и единствено да ограничи възможността някой да пролее кръв в протестите. Не е ли по-добре да отидем на предсрочни парламентарни избори и да отпадне като твърдение на опозицията, че изборите ще бъдат опорочени”, попита Цветан Цветанов.

Водещи

Най-четени