Има ли дискриминация спрямо майките в Кодекса за социално осигуряване? 19.04 | 14:23

Стотици жени очакват отговор от Комисията за защита от дискриминация

От Александър Македонски

Стотици майки се организираха във Facebook и преди няколко дни внесоха жалба в Комисията за защита от дискриминация. Жалбата им е против станалия пословичен чл. 53 от Кодекса за социално осигуряване (КСО).

В момента чл. 53 от КСО гласи, че паричното обезщетение при ползване на отпуск за отглеждане на малко дете не се изплаща при смърт на детето, даване за осиновяване или при настаняване на детето в детски заведения, включително и детски ясли.

Според жените, в този си вид законът е дискриминационен спрямо тях, защото ако детето бъде записано в ясла, то се нуждае от приблизително тримесечен адаптационен период, през който обезщетението няма да бъде изплащано, а майките няма да имат възможност да се върнат на работа.

Освен това, актът е определен като дискриминационен и спрямо безработните майки, които дори и да дадат детето си на ясла, нямат алтернативен източник на доходи, с които да плащат таксата за детското заведение.

Жалбата в Комисията за защита от дискриминация е внесена преди няколко дни, като под нея са се подписали 200 майки от всички, обменящи информация в група във Facebook. В момента за подкрепа на документа непрекъснато се обявяват нови жени от цялата страна и общият им брой е трудно да бъде проследен.

Техните искания са две: първо, промяна в законодателството, която да позволява изплащането на обезщетението в пълен размер при постъпване на детето в ясла за адаптационен срок от 3 месеца и второ, след изтичане на този срок, всички майки да получават 25 процента от обезщетението до навършване на 2-годишна възраст на рожбата им.

КЗД прие жалбата и предстои да се консултира с Министерския съвет, министъра на труда и социалната политика, министъра на финансите и Националния осигурителен институт.

Очаква се решението на експертите да стане ясно на 16 май.

Водещи

Най-четени