Имало втори разговор, доказващ, че Танов е бил притискан за Мишо Бирата 11.02 | 14:58

Проверката на бирената фабрика била спряна, въпреки че имало улики за престъпление

От Христина Рафаилова

Временната парламентарна комисия за Мишo Бирата изслуша бившия шеф на Инспектората в Агенция "Митници" Спас Шопов.

Целта на комисията е да се изяснят всички обстоятелства около прословутия разговор между бившия директор на митниците Ваньо Танов и експремиера Бойко Борисов. В него лидерът на ГЕРБ се опитва да спре проверка на фабриката на Михаил Михов, известен като Мишо Бирата. 

По време на заседанието депутатът от ДПС Йордан Цонев информира, че преди този разговор е имало друг. От него също ставало ясно, че има опит за политически натиск върху митниците в полза на покойния вече бизнесмен. "Имало е разговор относно първата проверка, в който шефът на митниците се е оплаквал, че има оказан натиск от премиера. Не става дума за разговора от 13 март", заяви той. 

От своя страна Спасов заяви пред народните представители, че основната проверка, която е трябвало да бъде извършена от ломската структура на агенцията, е била осуетена. 

Цонев подчерта, че инспекцията не е извършена, въпреки че е имало доказателства за наличието на престъпление. В бирената фабрика "Леденика" е имало нелегално производство на спирт, стана ясно от думите му. 

Водещи

Най-четени