Имигрантската вълна във Великобритания удря цените на плодовете 15.05 | 09:36

Това е едно от големите опасения на местните производители

От Елена Кирилова

Цените на плодовете и зеленчуците във Великобритания може да скочат, ако държавата отвори границите си за повече чужди работници, съобщава Daily Mail.

Опасенията на британците са, че цените на ягодите и целината може значително да нараснат. Смята се, че заради миграцията супермаркетите ще бъдат принудени да повишат цените и да внасят повече храна. Това ще окаже и по-голям натиск върху местните фермери.

Според изданието почти 22 хил. българи и румънци са наети на работа по Програмата за сезонни селскостопански работници.

Британските производители се опасяват от недостиг на работници, който може да доведе до нарастване на разходите за труд и в крайна сметка до по-високи цени за потребителите.

Това ще е причинено от възможното пренасочване на сезонните работници към по-добри професии, след като отпаднат ограниченията за българи и румънци през 2014 г. Промяната ще създаде условия чужденците да бъдат наемани не само като селскостопански работници, но и на по-добри работи, включително в социални домове, ресторанти и хотели.

Вече има предложения правителството да обмисли предложения за нова схема, насочена към работниците от държавите извън ЕС.

Проблемът е, че супермаркетите на Острова може да започнат да внасят продукция от чужбина, за да запазят цените конкурентни. Ако се налага да плащат по-високи цени на земеделските производители, то плодовете и зеленчуците значително ще поскъпнат и тенденцията за внос на стоки ще стане още по-силна.

Водещи

Най-четени