Исканията на студентите били разумни, а реформите – необходими 21.03 | 17:27

Софийският университет подкрепя протестиращите за реформите спрямо младите хора

От Филипа Тодева

Ръководството на Софийския университет "Св. Климент Охридски" подкрепя напълно исканията на протестиращите студенти за реформите в политиките спрямо младите хора, съобщи ректорът на висшето училище проф. Иван Илчев за dariknews.

По думите му вече е сформирана работна група, която на Академически съвет следващата сряда ще разгледа предложенията на студентите.

Той обяви, че ръководството на Софийски университет ще настоява за качествено нова философия на финансирането на висшето образование и наука.

Според него исканията на младите хора, излезли на улицата, са разумни, а реформите – необходими. По думите му СУ предприема важна стъпка за реформите с подписването на споразумение между Българската академия на науките (БАН) и висшето училище, съобщава

"Още другата седмица ще подпишем споразумение между БАН и Асоциацията на изследователските университети със сравнително малко цели, но много значими. Първата е за съвместни усилия, за да я има оперативната програма за наука и образование. Второто е да бъде финансирана достойно качествената наука и, трето, качествените учени от Академията на науките да преподават по-масово в нашите магистърски програми”, уточни ректорът

Вчера (20 март) над 200 студенти от повечето ВУЗ-ове се събраха на протест в София. Те настояваха за промяна на политиката спрямо тях.

Една от амбициите на младите хора е да участват в промените в страната.

Водещи

Най-четени