Милошев готов да седне на една маса с протестиращите студенти 20.03 | 08:36

Служебният министър е против финансирането на университетите "на калпак"

От Елена Кирилова

Служебният министър на образованието проф. Николай Милошев заяви, че иска преди студентите да излязат на национален протест, да се опитат да поговорят с него. Това заяви той в ефира на БНТ.

За готвения от студентите от 31 български университета национален протест срещу проблемите във висшето образование, служебният министър заяви, че голяма част от посочените проблеми могат да се решат с повече разговори.

Милошев подчерта, че служебното правителство няма възможност да приеме нови закони, но може да приеме голяма част от препоръките за Закона за висшето образование.

Служебният министър подчерта, че разбира ясно мотивацията на студентите.

"Ако отидете в УНСС, ще видите колко много е направено, за да учат децата в добри условия”, заяви той в защита на висшите училища.

Във връзка с финансирането на университетите "на калпак” Милошев уточни, че основите във висшето образование са поставени на грешен принцип и трябва да се променят.

Служебният министър обясни, че искрено се надява да няма никакви земетресения в образованието, защото през следващите няколко месеца предстоят всички важни изпити на учениците. Милошев се ангажира да направи всичко възможно изпитите да протекат възможно най-добре.

Единствената промяна в изпитите тази година ще бъде изпит за седмокласници, който се мести от 13 на 15 май. Причината за промяната е провеждането на изборите на 12 май.

Една съществена част от парите по оперативните програми трябва да бъде насочена към подобряване на инфраструктурата в училищата, категоричен е служебният министър.

Проф. Николай Милошев обясни, че от министерството ще оставят на следващото правителство своите предложения и виждания за политиката по отношение на образованието.

 

Водещи

Най-четени