Искат вето за Закона за предучилищното и училищното образование 18.01 | 12:02

Произволното сваляне на предучилищната възраст било противоконституционно

От Кремена Бедерева

Синята коалиция и представители на родителски организации още днес ще поискат от президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху текста от Закона за предучилищното и училищното образование, с който се задължават децата на 4 години да ходят на детска градина.

Решението обяви в парламента съпредседателят на десния съюз Мартин Димитров. Разпоредбата днес бе приета окончателно от Народното събрание след три дни дебати.

"Решението трябва да е доброволно и да е на родителите. Правото на избор трябва да е на семейството, а не на държавата”, подчерта Мартин Димитров. Според него с така приетите текстове ще се създадат лоши практики.

Родителите заявиха, че трябва да има по-голяма свобода на избор на родителите за начина, по който да образоват децата си. Те категорично се противопоставиха на задължителния характер на предучилищното образовани, а още повече срещу включването на 4-годишните.

"Произволното сваляне на предучилищната възраст е противоконституционно."

Според Конституцията е задължителното училищното образование, което започва от 7-годишна възраст или по желание на родителите от 6 години. Утре управляващите могат самоволно да си измислят стандарти и да наложат предучилищно образование и от 1 годинка”, заявиха родителите пред агенция "Фокус".

"Социалните проблеми на определени малцинства не могат да се прехвърлят като образователни. Чрез задължителното образование от 4 години МОМН се нагърбва да решава проблеми, създадени от бездействието на МВР в социалните гета”, коментираха родители.

Водещи

Най-четени