Предучилищна за 4-годишните и у дома 17.01 | 13:51

Депутатите дадоха възможност за домашно обучение на най-малките

От Диана Цветкова

4-годишните деца ще могат да карат предучилищната форма на обучение и у дома.

Това решиха депутатите от парламентарната комисия по образование, които записаха сред
формите за обучение в закона и самостоятелната организация от родителя, съобразена с държавните образователни стандарти.

Предложението на депутата от ГЕРБ Снежана Дукова бе прието само с гласовете на представителите на управляващата партия по време на днешното извънредно заседание на комисията. До извънредното заседание се стигна, след като в пленарната зала бе отложено гласуването на текстовете за задължителното предучилищно образование за 4-годишните.

С поправката ще бъде възможно, освен задължителните форми – целодневна и полудневна, на предучилищно образование, малчуганите да се обучават и у дома.

Самостоятелната форма на предучилищно обучение изисква родителите да заявят това си желание в най-близката детска градина или в общината, поясни след заседанието зам.-министърът на образованието Милена Дамянова.

Ако желанието за домашно обучение не бъде заявено, родителите ще бъдат глобявани, като за спазването на правилата и грижите за детето ще следи Държавната агенция за закрила на детето. По думите на Дамянова самостоятелната форма не предполага финансиране.

За да оправдае прокарването на предучилищната форма за 4-годишните, зам.-министърът отново изтъкна, че 80 на сто от малчуганите и в момента ходят на детска градина, а по думите ѝ дори имало контра протести за това, че няма места за всички.

"И в момента в детските градини не се провеждат изпити. В закона има записана специална учебна програма, която ще разпише резултатите, които децата трябва да постигнат", посочи Дамянова, цитирана от агенция "Фокус".

Тя добави, че само за София около 4200 деца чакат да влязат в детска градина – за 3 и 4-годишни. По думите ѝ с възможността за предучилищна подготовка у дома, ще се подкрепят именно техните родители.

След почивката депутатите в пленарна зала приеха текст от Закона, според който предучилищното образование е задължително. Остава да гласуват текста, който въвежда задължителност и на предучилищно възпитание за 4-годишните деца.

Депутатите са единодушни, че предучилищната форма на образование трябва да бъде задължителна, но не всички одобряват въвеждането ѝ за децата, навършили 4 години.

"Образователната ни система има нужда от предучилищното образование, защото има случаи на деца, които идват в първи клас като хванати от джунглата – не знаят български език", посочи от трибуната председателят на комисията по образование Огнян Стоичков.

Алиосман Имамов от ДПС пък бе категоричен, че има тенденция на елиминиране на родителите като участници от образователния процес. От партията му настояха за гаранции, че чисто физически ще има къде да се обучават децата, както и гаранции за финансиране и на алтернативните форми за предучилищно образование.

По-рано днес НС отхвърли предложението на ДПС за задължително изучаване на майчин език в училище, наред с българския. Предложението на Лютви Местан бе подкрепено от 21 народни представители, а 80 гласуваха "против".

Отхвърленият текст предвиждаше училищното образование да осигурява на учениците от малцинствата, наред със задължението да изучават български език и задължителното обучение по техния майчин за по 4 часа седмично.

*Информацията е актуализирана към 14,20 часа.

Водещи

Най-четени