Ислямските училища може да са фактор за радикализация 04.04 | 20:33

Между мигрантския поток и проявите на тероризъм има известна връзка, призна шефът на Института за изследване н асигурността към ЕС

От iNews.bg

"Ислямските училища в България трябва да се наблюдават, защото може да са фактор за радикализация", заяви в интервю за Дарик директорът на Института на Европейския съюз за изследване на сигурността Антонио Мисироли. Той препоръча също да се следят и социалните мрежи, тъй като са основно средство за набиране и пренасочване на радикални елементи.

"Между мигрантската вълна и проявите на тероризъм има известна връзка", призна Мисироли. Той допълни, че трима от терористите в Париж и Брюксел са дошли в Европа именно с потока от мигранти.

"Една от мерките, които България може да предприеме, за да не допусне терористична атака на своя територия, е да наблюдава внимателно ислямските училища в страната", добави Антонио Мисироли. "Трябва да държим под око тези ислямски училища, които съществуват на ваша територия, защото те могат да бъдат фактор за индуктриниране и радикализиране на отделни личности и индивиди."

Социалните мрежи също трябва да се следят, защото те са основно средства за набиране и пренасочване на радикални елементи", посочи директорът на Института на ЕС за изследване на сигурността.

Попитан има ли връзка между мигрантската вълна и проявите на тероризъм, Антонио Мисироли отговори: "Трябва да бъдем ясни по въпроса. Повече от един милион мигранти влязоха в Европа. Имаме данни, че поне трима или четирима от терористите, участвали в атаките в Париж и Брюксел, са дошли заедно с този поток от мигранти.

 

Мигранската вълна не е съставена само от терористи, но трябва да се подобрят процедурите при издаването на визи, за да не се допускат джихадисти в Европа. Освен това са необходими общи усилия в разузнаването, за да бъдат спрени и тези ислямисти, които вече са ЕС като негови граждани", допълни Антонио Мисироли, който взе участие в дискусия на тема "Глобална стратегия за обща външнва политика и сигурност ан ЕС", организирана от Дипломатическия институт към Министерство на външните работи.

Водещи

Най-четени