Йежи Бузек: България е съкровищницата на европейската култура 12.10 | 08:26

Думите на председателя на ЕП са от откриването на изложбата "Съкровища от България. Златото на тракийските воини" в Брюксел

От Кремена Бедерева

Изложбата "Съкровища от България. Златото на тракийските воини" бе открита в Европейския парламент в Брюксел. Акцент в изложбата бе композиция на тракийски воин в цял ръст, следван от богато украсения си кон.

"България е съкровищницата на европейската култура”. Това заяви председателят на Европейския парламент Йежи Бузек, след като заедно с премиера на България Бойко Борисов откри изложбата, съобщават от пресцентъра на МС.

Той подчерта, че е изключително горд, че в сградата на парламента в Брюксел са открити две български изложби. "На 3-ти март посетих България и видях част от експонатите, но за мен е удоволствие да ги видя още веднъж. Изложбата означава, че страната ви винаги е била свързана с Европа.”, подчерта Бузек. По думите му след години само подобен вид събития ще останат в историята на Стария континент.

"Всеки човек, който види дори и малка част от българската съкровищница, ще има друго мнение и отношение към нашата държава и култура”, каза министър-председателят Бойко Борисов по време на официалната церемония.

Премиерът Борисов допълни, че благодарение на българските археолози културата на страната ни се съхранява и става достояние за цял свят. "В условията на криза у нас са построени два музея за две години и се правят още два. Осигурихме голяма държавна гаранция, за да може и тази изложба да бъде представена днес”, изтъкна Борисов.

"Експонатите от изложбата "Съкровища от България. Златото на тракийските воини”, ще бъдат показани в Лувъра следващата година.”, посочи министърът на културата Вежди Рашидов, който също присъства на събитието. "В Европа високо ценят българското културно-историческо наследство. Щастливи сме, че можем да покажем тези ценности”, допълни той.

"Всички заедно в Европа ще се справят с най-големите трудности, с най-голямата криза, защото когато сме единни, ние сме силни. Хората, които са открили тези съкровища имат огромен личен принос към културно-историческото наследство на България”, категорична е Кристалина Георгиева, комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи.

Проявата се организира от Министерство на културата на Република България, със съдействието на евродепутата Емил Стоянов, който е и инициатор на идеята за изложбата. Eкспозицията има за цел да популяризира огромния потенциал на българското културно наследство, като демонстрира нашия принос в европейската културна съкровищница.

За първи път пред чуждестранна публика ще бъдат показани експонати от разкопките край с. Тополчане. В изложбата участват Панагюрското и Боровското съкровища, експонати от Рогозенското съкровище, както и образци на античното изкуство от Чернозем и Златиница.

За изложбата са подбрани съдове от празнични сервизи, бойни снаряжения и конски амуниции, общо над 100 експоната от фондовете на 6 музея: Национален исторически музей, София; Регионален археологически музей Пловдив; Регионален исторически музей Сливен; Регионален исторически музей Враца; Регионален исторически музей Русе; Регионален исторически музей Ловеч.

Междувременно, по време на откриването на изложбата бе обсъден и въпросът за разширяването на Шенген с България и Румъния. Днес (12 октомври) предстои депутатите да гласуват втора резолюция в подкрепа на присъединяването на двете страни към свободното от граничен контрол пространство.

Европейският парламент изцяло подкрепя пълното приемане на България и Румъния в Шенген, защото зоната е едно от най-видимите доказателства, че ЕС работи, каза председателят на ЕП Йежи Бузек, цитиран от БТА.

"Трябва да убедим още две-три страни да подкрепят разширяването, оптимист съм, че това ще се случи за няколко месеца, искаме ви възможно най-бързо в пространството, пълен оптимист съм", добави той.

България е изпълнила изцяло критериите за Шенген, но членството й се поставя под въпрос, докато тези страни от еврозоната, които не изпълняват критериите от Маастрихт, не ги питат нищо, коментира премиерът Борисов.

Според Бузек е много важно българското правителство да обясни на някои държави от ЕС днешната ситуация от много гледни точки. Доста често срещано е някои страни да изразяват определени съмнения и трябва да им обясняваме, в ЕС често това отнема време - за съжаление, защото искаме България и Румъния в Шенген възможно най-скоро, до края на годината, добави той.

По неговите думи нерядко в ЕС трябва да се обяснява стъпка по стъпка на всички държави от Общността какво е положението и "тогава може и да се получи". Оптимист съм за разширяването на Шенген, но не и за срок от един-два месеца напред, уточни Бузек.

Също днес - 12 октомври българска правителствена делегация ще се състои съвместно заседание на правителствата на България и на Румъния. Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на външните работи Николай Младенов, както и министрите на културата - Вежди Рашидов, и на регионалното развитие и благоустройството - Лиляна Павлова, ще пристигнат в румънската столица от Брюксел.

В нашата делегация, освен премиера Бойко Борисов, са включени десет министри. Визитата на нашата делегация ще започне с церемония по официалното посрещане, последвана от среща "на четири очи" между Бойко Борисов и премиера на Румъния Емил Бок, от двустранни срещи между министрите от двете страни и от пленарни разговори на делегациите.

Очаква се Бойко Борисов и Емил Бок да подпишат Съвместна политическа декларация за създаването на Съвет за сътрудничество на високо равнище между България и Румъния.

Водещи