Йовчев: След атентата беше важен пиарът, а не сигурността на хората 10.02 | 15:10

"Министърът на финансите беше на мястото, за да тъпче уликите. Беше ме срам заради страната ми в тоя момент", заяви вицепремиерът

От Филипа Тодева

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев направи пълен разбор на действията на МВР след атентата на бургаското летище Сарафово на 18 юли 2012 година.

"Часове след взрива не беше обезпечена сигурността на района и около него. Значително бяха забавени и първоначалните действия, които трябваше да бъдат извършени по разследването. Нямаше комуникация с ДАНС, нямаше комуникация между институциите", каза той и добави: "Няколко часа след това се изсипа половината Министерски съвет. Стигна се дотам, че министърът на финансите беше на място да тъпче уликите." По думите му в този критичен момент след атентата е бил по-важен пиарът, а не сигурността на хората.

"Беше ме срам заради страната ми в тоя момент", каза още Йовчев. Той добави, че някои хора са разбрали, че има национален план срещу тероризма, едва когато от президентството са поискали отчет за изпълнението му.

"Така и не разбрахме чия е отговорността за взривовете край Петолъчката", добави още той. Що се отнася до критиките за бежанците, той припомни, че на КСНС се обясняваше как на една поляна ще опънем 1000 палатки и ще ги настаним там.

"Все още не е ясно кой реши, че трябва да подкрепим Дъблинското споразумение. Не е ясно кой и защо реши, че трябва да заемем позицията, че сме съгласни с релокация, но само когато тя е на доброволна основа", каза още той.

Водещи

Най-четени