КЗК глоби с над половин милион лева търговец на електронни цигари 14.06 | 15:15

лед съпоставяне на външния вид на разпространяваните от страните в производството продукти се установява, че приликите са достатъчни да създадат възможност за заблуда по отношение на предложителя на продуктите

От iNews.bg

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществени санкции на "Вуум.Бг" ООД за извършени нарушения по чл. 35, ал. 1 от ЗЗК (имитация на външен вид на продукти) в размер на 274 394 лв. (4% от общия оборот на предприятието за 2023 г.), по чл. 31 от ЗЗК (забрана за въвеждане в заблуждение относно съществени свойства на стоките или услугите) в размер на 137 197 лв. (2% от общия оборот на предприятието за 2023 г.) и по чл. 29 от ЗЗК (обща забрана за нелоялна конкуренция) в размер на 137 197 лв. (2% от общия оборот на предприятието за 2023 г.), пишат на страницата си от Антимонополната комисия.

В хода на проучването по преписката, образувана по искане на "Краун-95" ЕООД, осъществяващо стопанска дейност, свързана с внос и продажба на едро на електронни цигари и никотинови паучове, се установява дългогодишното присъствие на пазара на продуктите на "Краун-95" ЕООД, добили известност с  дизайна на външния им вид.

След съпоставяне на външния вид на разпространяваните от страните в производството продукти се установява, че приликите са достатъчни да създадат възможност за заблуда по отношение на предложителя на продуктите. Подобно поведение създава реална опасност от заблуда и може да доведе до увреждане на интересите на конкурентите – в настоящия случай – "Краун-95" ЕООД, чийто външен вид на разпространяваните от него продукти е обект на имитация.

При обсъждане на поведението на ответното дружество Комисията отчита, че в противоречие със забраната по чл. 31 от ЗЗК, при представянето на продуктите си, "Вуум.Бг" ООД недобросъвестно се поставя на ниво, различно от фактическото му присъствие на пазара. Обсъдени в цялостния им контекст използваните послания от "Вуум.Бг" ООД не са подкрепени от доказателства, сочещи, че предлаганите от  "Вуум.Бг" ООД продукти притежават характеристики, които да са различни и по-добри от характеристиките на предлаганите преди това идентични продукти от "Краун-95" ЕООД.

Като нарушение по чл. 29 от ЗЗК е квалифицирано установеното поведение на "Вуум.Бг" ООД, свързано с използване на сходен по визия продуктов каталог с този на "Краун-95" ЕООД, което е в състояние да повлияе върху преценката на потребителите, да ги разколебае от по-нататъшно търсене на предлаганите продукти или да отклони вниманието им от други предложители на същите продукти на пазара и да увреди конкурентите.

Водещи

Най-четени