КНСБ отчита: Траен недостиг на медицински сестри у нас 06.10 | 17:27

Експерти обсъждат влиянието на пандемията върху жените медици у нас

От iNews

В България има траен недостиг на медицински сестри, като те са едва 440 на 100 000 души население при средно 840 за Европейския съюз. Това посочиха на организираната от КНСБ и Фондация "Фридрих Еберт" кръгла маса.

Тези данни припомни заместник-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Виолета Иванова на кръгла маса на тема "Пандемията от COVID-19 и влиянието ѝ върху жените-медицински специалисти в здравеопазването. Тя посочи, че "за достигане на това равнище, средното за ЕС, са необходими още 30 000 медицински сестри".

Иванова допълни, че 80% от заетите в здравеопазването и социалните грижи са жени, а заплатите им са 30 на сто по-ниски от тези на мъжете.

Според данни на КНСБ към 30 септември има над 14 400 потвърдени случаи на медицински персонал, заболял от COVID-19, като най-много – над 4800 са случаите сред медицинските сестри, а близо 4000 – сред лекарите.

От синдиката алармират, че условията в цялото здравеопазване стават все по-тежки, ежедневието на всички работещи в системата става много трудно, а издръжливостта на медицинските специалисти е подложена на изпитание.

 

 

Водещи

Най-четени