Кабинетът отпусна 15 млн. лв. на София за разширение на метрото 27.05 | 15:19

Парите са заложени в бюджета за тунел и нова метростанция до „Хладилника“

От Ростислава Иванова

Правителството реши да отпусне на Столична община 15 млн. лв. от държавния бюджет за изграждане на разширението на Линия 2 и съпътстващата я инфраструктура. Сумата е предвидена в републиканския бюджет за 2015 г.

Средствата ще отидат за разширяване на подземната железница от метростанция "Джеймс Баучер" до кв. "Хладилника" с още една метростанция. Обектът включва тунелен участък с дължина 950 метра и линеен пункт с дължина 200 метра за смяна на посоката на движение на влаковете.

От правителствената пресслужба обясниха, че с предоставянето на средствата ще бъде спазен строителният график за метрото за тази година и ще се даде възможност за изпълнението на тази важна инвестиция в транспортната инфраструктура на столицата.

Разходът е предвиден в републиканския бюджет, в съответствие със Закона за държавния бюджет на България за 2015 г., припомнят от кабинета.

С друго свое решение правителството прехвърли на Столична община и право върху имоти в района на летището, собственост на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, за изграждане на водопровод за метростанция "Летище София".

При избора на терен за преминаване на съоръжението е търсен икономически най-изгодният вариант, при който водопроводната връзка е с най-малка дължина. По този начин се постига по-ниска цена на строително-монтажните работи и по-малки разходи при експлоатацията на съоръжението, става ясно от съобщението.

Водещи

Най-четени