Как да боядисаме яйцата за Великден 12.04 | 07:34

С подръчни средства яйцата могат да станат истинско произведение на изкуството

От iNews.bg

Традицията повелява на Велики четвъртък да боядисаме великденските яйца. Първото задължително е червено, но за следващите няма ограничения - всякакви шарки са допустими.

Всяка домакиня пък си има собствена рецепта - добавя киселина, за да станат "кристални", обвива яйцето с напръскана с боя салфетка или пък добавя капка олио в купичката с боята. С листенца от магданоз и стари найлонови чорапи също се получават разкошни шарении.

За хората с малко повече свободно време на помощ пък ще дойдат четките от боичките на детето.

Ако се притеснявате от химическите вещества в боите, които все пак са за хранителни нужди и, съответно - безвредни, има и багрила от природата. Например сварени с люспи от лук яйцата придобиват наситен жълт цвят, а ако постоят по-дълго в отварата - стават оранжеви.

Задължителният червен цвят се постига с червено цвекло във водата или шепа боровинки, а зелените яйца трябва да сварим със спанак или коприва. Синьо става отново с боровинки. При всички случаи в кухнята има още доста подправки или други джвъчки, които ще помогнат да направим шарени и интересни яйцата за празника.

По стара традиция, изписани с восък, великденските яйца се превръщат в истинско произведение на изкуството. Майстори на тези наистина "писани" яйца твърдят, че не е сложно - нужно е само повече търпение, както и повече време.

Традицията повелява яйцата да бъдат боядисани на Велики четвъртък, но има и едно условие, за което рядко се сещаме - това трябва да стане преди изгрев слънце. За останалите има и план Б - на Велика събота, само ден преди празника, през целия ден можем на воля да шарим яйцата си.

А ако сте от Перник ето и една идея за днес (12 април) - за пета поредна година ще се проведе конкурс за изписване на великденските яйца. Организатор на събитието е Община Перник. Учениците ще се съберат на площада и ще покажат своя метод за боядисване.

Празнично ще бъде украсен и площадът, ще има песни, танци и много културни прояви по повод предстоящия празник Възкресение Христово.

Водещи

Най-четени