Какво ги бърка окупаторите, че СУ губи милиони 27.01 | 11:41

Лъснаха политическите амбиции на "ранобудните"

От Мая Александрова

Студентите, които от три дни са окупирали Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски", заявиха днес пред журналисти, че окупацията ще остане безсрочна.

Своеобразната пресконференция на "ранобудните" се състоя пред един от входовете на университета. На нея Моис Натан, студент по право в първи курс в СУ, заяви, че формата на "окупацията е променена и тя се радикализира, защото протестите продължават вече седем месеца, а ако се включат и февруарските протести от 2013 г., става една година".

"Декапсуловаме" се и търсим подкрепата на всички, които смятат, че оставката ще помогне, търсим подкрепата и на политическите партии, на неправителствените организации и на бизнеса", обясни Натан новата форма на окупацията. Така излязоха наяве политическите действия на студенти и партии, които досега отричаха да имат общо.

Един от окупаторите на СУ Манол Глишев заяви, че "нощувалите тази нощ в Ректората са имали притеснения, че в университета може да нахлуе полиция в някой мъртъв час – между два и четири часа".

Той отбеляза, че това не се е случило благодарение на широкото медийно отразяване на окупацията и на гражданите от протеста, които са дошли вътре в Ректората.

Окупаторите не пускат в сградата преподаватели и администрацията на висшето училище, съобщи БТА.

По-рано днес ректорът на университета проф. Иван Илчев коментира, че заради блокадата Софийският университет изпуска проект за 5 млн. лева.

Водещи

Най-четени