Какво да правим, когато изпаднем в беда! 20.06 | 14:00

Най-важното - съобщете къде се намирате на тел. 112

От Лазар Тодоров

При възникване на наводнение, бедствие и изпадане в опасност потърсете помощ на телефон 112 съветват експерти от службата за "Пожарна безопасност и защита на населението".

Те предупреждават, че за да сме подготвени, доколкото може за приближаващите бедствия, трябва да имаме най-малко храна, вода, запалка, гумени ръкавици, джобно ножче и зареден мобилен телефон.

Друг съвет в за оцеляване е поддържането на "Чанта за оцеляване", поставена на удобно място. В нея е добре да има фенерче с резервни батерии, лекарства, материали за първа помощ, свирка, одеяло, топли дрехи, бельо с чорапи, шапка, ръкавици.

Много важно е, когато изпаднете в опасност от природно бедствие, е да спрете електричеството и крановете за газа и да се качите на възможно най-високо място, като взимате със себе си всички по-ценни предмети.

При невъзможност за напускане на сградата, хората в беда трябва да отидат на най-горните етажи или на покрива и да съобщят местонахождението си или на тел. 112, или на най-близките си хора. Ако наоколо има постройки с животни е добре да се отворят вратите на помещенията, където са затворени.

От службата за пожарна и аварийна безопасност съветват още, че при наводнения или обилни валежи всеки, който се намира близо до корито на пълноводна река или в дере, незабавно се отдалечи и да се придвижи към най-близкото възвишение.

Не трябва да се застава под/над мостове, подлези, надлези и други обекти, от които високата вода може да нахлуе, предупреждават експертите.

Препоръките им са да не се пресичат бързотечащи и залети площи. Този риск е допустим, само ако водата е до колене. Пресичането на бързотечащи и залети площи се прави само с помощно въже за преминаване и осигурително въже за тялото. Не трябва да се пие вода от наводнени водоизточници.

При пътуване с автомобил е препоръчително да се спре на възможното най-високото и безопасно място и да се изчака спадането на нивото на водата, съветват от службата за пожарна и аварийна безопасност. В случаи на бедствия или опасности е изключително важно хората да не се поддават и да не допускат да се създава паника, както и всеки в беда да запази самообладание.

Водещи

Най-четени