Какво да четем преди консумацията на безалкохолни напитки? 20.09 | 18:44

От 19 септември текат масирани проверки на предприятия за безалкохолни напитки

От Ивелина Георгиева

Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ отправи няколко съвета към потребителите при избора им на безалкохолни напитки. На първо място Агенцията съветва да се прочете внимателно обявения на етикета състав на напитката, посочения срок на годност, наименованието и адреса на производителя или вносителя на съответния продукт.

Ако част от тази информация липсва на етикета, то безалкохолната напитка не е безопасна за консумиране.

Добавките, съдържащи се в напитката, трябва да бъдат изписвани като пред Е-номера или наименованието им се посочи тяхната категория - консервант, антиоксидант, подсладител, оцветител.

Задължително трябва да има предупредителен текст върху етикета на безалкохолната напитка, ако тя съдържа подсладителя "аспартам" Е 951, който може да предизвика алергична реакция при хората, посочват от БАБХ.

При наличие в състава на някои от следните оцветители: Е 102, Е 104, Е110, Е 122, Е124 и Е 129, на етикета трябва да бъде изписано предупреждението: Може да има неблагоприятни последици върху дейността и вниманието при децата.

Трябва да бъде посочван много точно подсладителят, който е вложен в напитката като се изпише : " с подсладител", "със захар" или "със захар и подсладител". При етикетирането на натурални сокове от плодове, произведени от плодов концентрат, на етикета трябва да е посочена информацията: "произведен от концентрат". Нектарите от плодове се етикетират, като в обявения състав се посочва количественото съдържание на плодовете чрез израза: "съдържание на плодове минимум…..%”.

Технологията на производство и състава им трябва да съответстват на наименованието "сок от плодове" и "нектар от плодове", които са с различни характеристики.

Inews припомня, че Българската агенция по безопасност на храните започна от вчера (19 септември) масирани проверки на предприятия за безалкохолни напитки в страната. Проверки ще се извършват във всички предприятия, произвеждащи газирани и негазирани безалкохолни напитки, натурални сокове и напитки от плодове.

БАБХ извършва проверките съвместно с Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България, като те ще продължат до 12 октомври 2011 година.

Потребителите могат да подават сигнали за нарушения на горещия телефон на Българската агенция по безопасност на храните – 0700 12299 или онлайн на сайта на Агенцията - www.babh.government.bg

Водещи

Най-четени