Какво още трябва да знаем за преброяването 03.02 | 11:50

Първите данни от преброяването ще бъдат публикувани през април

От Виолета Иванова

Темата, която тази седмица вълнува цяла България, е преброяването на населението и жилищния фонд, което Националният статистически институт (НСИ) провежда. Но какво трябва да знаем, за да се преброим успешно?

Първо трябва да знаем, че е необходимо да регистрираме само един човек от семейството. Той ще може да преброи и останалите членове. Така че не е нужно да регистрираме всеки поотделно. Но дори и това да стане и да се преброите поотделно от НСИ уверяват, че това няма да е проблем. Опасенията, че от 6 млн. души можем да нараснем до 12 млн. са неоснователни, казаха от НСИ.

Един от въпросите, които най-много затруднява хората при попълването на анкетната карта, е дали са домакинство или семейство. Домакинство са хора, които живеят на един адрес и разделят общ бюджет. За семейство трябва да има връзка – може да има съжителство без брак, може да става дума за роднински връзки, съобщиха от института.

Второто важно нещо, което трябва да знаем е, че ако откажем да се преброим ни грози глоба от 120 лв. Тя е разписана в Закона за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България. Няма да бъдат глобявани хора, които не са били открити от преброителите, а само тези, които категорично са отказали да предоставят данни, съобщиха от НСИ.

По-страшни са глобите, които грозят самите преброители ако злоупотребят с данните на хората. Санкциите са от 2 до 6 хил. лв.

Очаква се първите данни за броя на населението да са готови в началото на април.

Водещи

Най-четени