Какво следва след изборите 28.10 | 12:45

Полагане на клетва от новите депутати

От iNews.bg

След приключването на парламентарните избори в България процесът по сформиране на ново Народно събрание и правителство преминава през няколко ключови етапа. Те включват обявяването на резултатите, встъпването в длъжност на новоизбраните депутати и конституционните стъпки за сформиране на ново правителство

Обявяване на резултатите

Централната избирателна комисия (ЦИК) разполага със срок от 4 дни след изборите, за да обработи и публикува официалните резултати от вота. В този период се проверяват протоколите и се разрешават евентуални спорове или оспорвания на резултатите. След това трябва да излязат и окончателните данни за разпределението на мандатите между партиите и коалициите, които са преминали изборния праг.

Полагане на клетва от новите депутати

След обявяването на официалните резултати президентът на Република България трябва да свика първото заседание на новото Народно събрание в срок от 30 дни след изборите. По време на първото заседание новоизбраните депутати полагат клетва, с която формално встъпват в длъжност като народни представители. Тази церемония бележи началото на новия парламент и дава възможност на депутатите да започнат работа по законодателния дневен ред.

След първото заседание на парламента се завърта и рулетката за съставяне на правителство. Преди това Румен Радев провежда консултации с всички парламентарно представени сили. Президентът на България връчва първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, предложен от най-голямата парламентарна група. След получаване на мандата, кандидатът разполага със срок от 7 дни, за да предложи състав на кабинет и да получи подкрепа от парламента. Ако мандатът бъде върнат, президентът връчва втори проучвателен мандат на кандидат от втората по големина парламентарна група.

Ако и вторият мандат бъде неуспешен, държавният глава има право да връчи трети мандат на партия по негов избор. Ако и този опит за съставяне на правителство се окаже неуспешен, президентът разпуска Народното събрание и насрочва нови избори, като назначава служебно правителство.

Процедурата по сформиране на ново правителство може да бъде кратка или да се проточи в зависимост от политическата ситуация и преговорите между партиите. Тези стъпки са конституционно заложени и осигуряват последователността и легитимността на управленския процес в България.

Водещи

Най-четени