Калфин: Трябва ни обща лява кандидатура за президент 01.02 | 10:13

Хора с увреждания не си вадят ТЕЛК-ове, за да не загубят работата си

От iNews.bg

За единна кандидатура за президент, излъчена от всички леви партии, се обяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. В същото време обаче разединението между социалистическите партии поставя все по-голяма въпросителна пред тази възможност. Въпреки това обаче той засега запазва оптимизма си, че в крайна сметка може да се стигне до обща номинация, стана ясно от думите му пред Нова телевизия.

"Най-доброто е да потърсим обща лява кандидатура за президент. Обезсърчавам се като виждам поведението на БСП, но не губя надежда”, заяви Калфин. От думите му става ясно, че проблемът е в липсата на активен диалог между двете основни леви сили в парламента – АБВ и БСП. "Лидерът на БСП е в редовен контакт с премиера, но отказва всякакви срещи и контакти с лидера на АБВ. Аз ставам все по-голям песимист, че ще имаме една лява кандидатура”, обясни Калфин. И допълни, че вариантът той да стане кандидат на левиците на предстоящите президентски избори не е на дневен ред.

По повод предстоящата реформа при ТЕЛК-овете Калфин обясни, че съвместно с министерството на финансите ще бъде предложена нова методика за оценка на оставащата функционалност на хората с увреждания. "Това означава да се изчисли до колко е работоспособен даден човек. Тази методика Световната здравна организация я е приела през 2001 г. и тя е преносима”, поясни Калфин. Вицепремиерът допълни и че ще бъде създадена и втора комисия, като ще даде възможност да се контролират решенията на първата. По този начин ще се търси противодействие на множеството фалшиви ТЕЛК-ове, каквито има в момента.

Според думите на вицепремиера чрез новата система ще се търси максимално индивидуално решение. Така за хората в трудоспособна възраст ще се създадат условия те да работят и да са максимално полезни за себе си, а в същото време да получават и съответната подкрепа, доколкото им е необходима. Калфин уточни и че в момента както има хора, които си вадят фалшиви ТЕЛК-ве, така се наблюдават и случаи, при които лица с увреждания умишлено не се явяват пред комисиите и не се инвалидизират, за да не загубят работата си. Социалният министър поясни, че у нас много работодатели предпочитат да не наемат хора с ТЕЛК.

Великденските добавки за пенсионерите все още са под въпрос, стана ясно още от думите на Калфин. Преди дни премиерът Бойко Борисов обеща, че допълнителни пари за възрастните хора ще има. Според Калфин обаче все още не е ясно нито каква ще е сумата, нито за кого ще стигнат парите. "Не бих заявил тази сума от 50 млн. лв., без да имам потвърждение от министъра на финансите, че ще може да се заделят тези пари”, каза вицепремиерът.

Той заяви и че добавката към пенсиите по начина, по който се дава, не е трайно решение. "Такова е да се увеличат всички пенсии, а не два пъти в годината да се увеличат само най-ниските. До голяма степен това зависи от изпълнението на държавния бюджет”, обясни Калфин.

Най-четени