Каракачанов: До края на годината ще се подпише договорът за строежа на нови военни кораби за ВМС 02.09 | 14:15

В началото на следващата година ще се подпише и договорът за бронираната машина

От iNews.bg

До края на годината е вероятно да се подпише договорът за флота, в началото на следващата година за бронираната машина. Това съобщи пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов във Военна академия "Г. С. Раковски", където участва в церемонията по откриване на новата учебна година. Той добави, че срокът на този проект е удължен с един месец, за да може да се подобрят офертите. Две от офертите се приближават до финансовия таван на проекта, едната малко го надвишава.

Целта на проекта е придобиването на два многофункционални модулни патрулни кораба, които притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и Европейския съюз.

Български фирми не могат да направят цялата бронирана машина, но те ще участват в сглобяването й. Освен това има задължително изискване тя да бъде сглобена в България. "Всеки един от участниците, а те специално за бронираната машина са 4, е провел своите разговори с българските фирми, които могат да произвеждат отделни компоненти от бронираната машина, и това ще бъде един от критериите за оценка - участието на български фирми и български изпълнители", уточни Красимир Каракачанов.

"Заради курсовите разлики няма надплащане по сделката за закупуване на самолетите F-16 block 70", коментира зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов. "Има създадена българска работна група, която ще обсъди предстоящите ремонтните дейности на авиобазата "Граф Игнатиево", където се очаква те да бъдат базирани. Този месец се очаква да пристигнат и американските специалисти, за да огледат инфраструктурата. Те ще направят направят анализ и оценки на проекта. От 12 август договорът за американската и българската страна е в сила", добави Атанас Запрянов.

Водещи

Най-четени