Карастоянова: Предложението за промени в Закона за акцизите и данъчните складове е професионално аргументирано 04.12 | 13:27

Според Валери Симеонов обаче шефката на комисията по култура в парламента е лобирала за големи спиртни производители

От Беатрис Николoва

Предложението за промени в Закона за акцизите и данъчните складове беше професионално аргументирано.

Това каза на брифинг народният представител от ПГ на ПФ Полина Карастоянова, по повод на изказването на съпредседателят на парламентарната група Валери Симеонов, че от нея е снета политическата подкрепа, защото е подкрепила промените в Закона за акцизите и данъчните складове.

"По отношение на повода, който беше използван, за законопроекта, който аз съм подкрепила, аз отново бих била вносител на това предложение, защото е аргументирано”, обясни Карастоянова.

Според нея, всяка законодателна инициатива, която има за цел с финансови и икономически мерки да дисциплинира пазара и да ограничи сивия сектор в икономиката.

"Това наше предложение беше представено и обсъждане в рамките на ПГ и има общо решение, че всеки народен представител щe гласува според разбиранията си”, коментира още Карастоянова.

Тя е категорична, че не е налице нарушение на правилата за работа на парламентарната група ПФ.

"Бих искала да благодаря на Красимир Каракачанов и на всички мои колеги от ВМРО, за подкрепата, която изразиха към мен”, посочи Карастоянова. По думите ѝ, таза подкрепа изразява ясен отказ да подкрепят изявлението, направено от НФСБ.

Още вчера стана ясно, че ВМРО няма намерение да подкрепи партньора в коалицията НФСБ в искането му да изключи от парламентарната група шефката на комисията по култура в парламента.

"Народните представители от гражданската квота на всяка парламентарна група разширяват подкрепата на политическите партии. Всяка позиция, изразена от народен представител от гражданска квота е ценна, защото изразява мнението на по-голям кръг граждани от партийните ядра”, обясни още Карастоянова.

Не на това мнение обаче е лидерът на НФСБ Валери Стоянов.

"В програмата на ПФ е заложено недопускането на лобиране", категоричен е депутатът.

"Има нарушаване на правилника на групата. Има явно лобиране за големи спиртни производители и търговци и най-малкото, има абсолютно неморално поведение”, посочи Симеонов.

"С един подготвен законопроект, в края на работния ден, тя го е дала да го разпишат 4-ма човека от ВМРО. Нито аз съм уведомен, нито когото и да било, а тя е от квотата на НФСБ. Аз разбрах една седмица по-късно, а ми се налага да отговарям на въпроса защо не сме реагирали. Как да реагираме като научихме последни”, попита Симеонов.

Той поясни, че изключването на Полина Карастоянова от ПГ на ПФ ще бъде подложено на гласуване следващия вторник.

По повод на изказването на лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, че изключването ѝ от парламентарната група е твърде тежка санкция, Валери Симеонов обясни:

"Означава ли, че като се нарушава програмата на една коалиция, защото в нея е предвидено недопускането на лобиране, може би тя трябва да бъде поощрена”, коментира още той.

Водещи