Като мярка срещу корупцията: Вдигат с 350 лв. заплатите на митничарите 09.02 | 18:31

Втора митница у нас ще бъде закрита, каза Ваньо Танов

От iNews.bg

С около 350 лв. средно ще бъдат вдигнати заплатите на митническите служители като част от мерките за намаляване на корупцията в сектора. Точната сума ще е според представянето на всеки служител, но ще е минимум с 200 лв. Това съобщи директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов пред Bloomberg TV Bulgaria.

В началото на годината Танов коментира, че именно ръстът на заплатите в митниците е едно от средствата за борба с корупцията. През периода 2009-2013 г. възнагражденията в Агенция "Митници" бяха вдигнати 5 пъти. Сега предстои ново увеличаване на заплатите, посочи през януари шефът на митниците.

Според него, ако бъдат постигнати заложените стъпки, в рамките на две години ръстът на приходите ще бъде 17%, което не е постигано в нито една европейска страна.

Танов е категоричен, че "няма контрабанда при вноса на горива и в обществото изкуствено се насажда това усещане, а целта е с административни средства да се създадат прегради пред вноса".
"Не е изключено закриването на друго териториално митническо учреждение след това в Свиленград", каза още шефът на агенцията без обаче да уточни коя.

Той обясни, че процесът е свързан със закриване на звена, в които има основно администрация, а освободеният персонал ще бъде "използван и преквалифициран за предизвикателствата през следващите години".  

Водещи

Най-четени