Като не можем сами, гледаме съседите! Копираме Румъния в борбата с корупцията 29.01 | 12:13

Реформаторският блок ще предложи създаването на единен орган на мястото на „десетките некоординирани“, съобщи Настимир Ананиев

От iNews.bg

Да се направи единен орган за борба с корупцията вместо десетки некоординирани помежду си звена. Да се приложат добрите практики от румънския модел. Това би решило проблемът, посочен в доклада на ЕК за правосъдието.

Това каза народният представител от "Движение България на гражданите" от РБ Настимир Ананиев пред TV7.

"Борбата с корупцията е приоритетът на приоритетите за Реформаторския блок", посочи още Ананиев и добави, че РБ ще съсредоточи там своите усилия. Добре е, че докладът на ЕК не обвързва влизането ни в Шенген... Трябва да убедим и страните членки, че не трябва да се смесват двата процеса, тъй като България стриктно изпълнява техническите изисквания за Шенген и на практика ги прилага", каза още Ананиев.

За съдебната система той коментира, че партиите заедно трябва да я подкрепят. Съдебната стратегия се прие с над 170 гласа, което е на практика конституционно мнозинство. До 2-3 месеца се надявам и първите законопроекти по стратегията да се внесат и БСП да ги подкрепят, както обещаха, добави Ананиев. Той призова съдебният инспектор да се избере по същия начин.

По думите на Ананиев изборът и на председател на ВКС днес е ключов за доверието на хората в съдебната система.

"ВСС трябва да изземе лидерската роля в съдебната реформа, да я ръководи. ВСС трябва да направят това, което хората очакват – честен избор днес. РБ призова от трибуната вчера вотът да е таен, с урни и бюлетини, за да се гарантира тайната на вота, тъй като има отдавна сигнали, че системата за гласуване е компрометирана,  да се гарантира, че няма политически натиск и или сянка от зависимости, които да предопределят избора", категоричен бе Ананиев.

Водещи

Най-четени