Кацна и вторият български самолет от Либия 23.02 | 12:10

Правителството има готовност да изпрати друг самолет за наши сънародници

От Кремена Бедерева

На летището в София кацна и вторият самолет, с който трябваше да се евакуират български граждани от Либия.

С него в страната ни пристигнаха 83-ма души, от които една българка, 70 хървати, 2 южнокорейци и 10 китайци, информира БТА.

Пред журналисти заместник-министърът на външните работи Константин Димитров посочи, че на този етап няма българи, които да чакат на летището в Триполи.

По думите му, правителството има готовност да изпрати друг самолет за наши сънародници, които искат да бъдат изведени от Либия.

iNews припомня, че около 4 часа тази сутрин на летище "София” кацна самолетът на "България еър” със 110 българи, който излетя от Триполи. На борда му се намират и шестима румънци, които са поискали да се евакуират от Либия.

Първоначалната информация беше, че около 7 часа ще пристигне и правителствения самолет "Еърбъс”. По-късно стана ясно, че той се намира все още в Триполи и изчаква събирането на още българи, които искат да се евакуират и са имали възможност да пристигнат в столицата.

Българското правителство започна операция по евакуиране на българите, които се намират в Либия вчера  заради нарастващото напрежение и кървавите сблъсъци в африканската страна.

По информация на посолството на България в Либия българите, които работят там, са около 500. Те са предимно в двата големи града - Триполи и Бенгази.

Евакуация ще може да бъде направена само за българите, които са в Триполи, тъй като в Бенгази пистите на летището са напълно разрушени и полети не могат да се извършват. Затова от Министерството на външните работи призоваха българите в Бенгази да излизат колкото се може по-малко от домовете си.

Друг вариант за евакуация е по море, с кораби или придвижване до съседна Малта. Пътищата в Либия обаче също не са безопасни и придвижването в страната носи рискове.

"Всяко придвижване на територията на Либия е високорисково. По-добре е българите да не се придвижват”, каза външният министър Николай Младенов. Той припомни отново, че на сайта на министерството са публикувани телефоните за връзка с българското посолство.

Премиерът Бойко Борисов вчера призова сънародниците ни в размирни държави да не чакат правителството да ги евакуира, а да се прибират и с граждански полети.

Водещи

Най-четени