Турски кораб евакуира българите от Бенгази 23.02 | 20:22

Има договорка с турска фирма да помогне на тези, които се намират в Александрия

От Елена Коцева

Няма точни данни колко наши сънародници остават в Либия. Със сигурност обаче те са над 400 души, разпръснати по цялата й територия. Има сигнали за единадесет българи, блокирани в Източна Либия, десет души се намират в джамия в град Ал Байда, десет българи са в Дерна, където има и смъртен случай. 

Това, което ние може да кажем на хората, е че българската държава не ги е забравил и правим всичко възможно да ги приберем у нас. Днес преценихме, че не е необходимо да изпращаме допълнителен самолет до Либия, обяви министър Николай Младенов. 

Постигната е договорка с Турция и тя ще извози с кораб утре тази част от българите в Бенгази, които искат да се приберат.

Има договорка, отново с турска фирма, която да помогне на няколко нашенци, които се намират в Александрия. "Надяваме се сред тях да е и жената, чиито съпруг е починал преди дни”, поясни министърът.

Той увери, че държавата полага максимални усилия, за да може да осигури сигурността на всички български граждани, които се намират в Либия.

В момента те трябва да се придвижат до пристанището в Бенгази.

iNews припомня, че тази сутрин два самолета се върнаха от Триполи с български граждани на борда. 

Основните проблеми, които остават при евакуацията на българите в Либия, е липсата на комуникация в страната и нежеланието на голяма част от тях да се евакуират. Това каза председателят на Комисията по външна политика Доброслав Димитров, цитиран от агенция Фокус”.

Според него нежеланието на българите да се евакуират е свързано с ред причини, като нежеланието да оставят работните си места, както и оценката им, че рискът не е достатъчно голям, за да предприемат тази стъпка.

Има и такъв брой граждани, за които е опасно да се придвижват между градовете, тъй като е обстановката е опасна.

Димитров увери, както и министър Младенов, че когато има необходимост, ще бъде изпратен отново самолет за евакуация.

Водещи

Най-четени