Кметът на Царево: Застрояването на Силистар е фалшива новина! 25.08 | 13:39

От Ани Романова

Кметът на Царево Георги Лапчев нарече твърденията, че до Силистар ще се строи, безпрецедентна фалшива новина, която обикаля цялата държава и ескалира в невероятно напрежение.

"Безпрецедентна поредица от фалшиви новини и аз съм тук, за да опровергая всяка една от тях. Първо, не съм подписвал никаква заповед за одобряване на ПУП. Това е лъжа. Ако има такава заповед, то нека някой да я извади и да ми я покаже”, каза той по време на импровизиран брифинг, който се проведе на отбивката на пътя за плаж Силистар. Присъстваха също собственици на земи, общински съветници и екоактивисти.

Според кмета на Царево приемането на предложението на инвеститора за ПУП е единственият начин, за да се реши дългогодишният казус с частната отсечка в общинския път, която всяко лято предизвиква проблеми с достъпа до плажа. Той отхвърли обвиненията на присъстващите, че така се разрешава заявеното намерение за строителство в имота, предаде БНТ.

"Има едно-единствено желание, което беше на по-предходния собственик, който искаше да направи тук пететажен хотел съгласно разпоредбите на закона. Желанието на Общината е да не се строи, разберете го веднъж завинаги. И ние се опитваме наистина да ограничим до максимум възможностите на онези, които все пак по закон имат право”, смята Лапчев.

Живко Жеков – общ. съветник БСП, обясни позицията си: "Гласувах против това решение, тъй като считам, че този терен с тая докладна записка на г-н Лапчев, ще бъде застроен. Държавата има лостове и начини да реши и да се направи друг път.”

Присъстващите обвиниха кмета и общинарите, че спорната пътна отсечка е препродадена няколко пъти по неясен начин. До седмица кметът на Царево ще организира кръгла маса на която всички заинтересовани страни да изложат аргументите си.

Напомняме, че снощи премиерът Бойко Борисов разпореди на кмета да не изпълнява решението на Общинския съвет в Царево за изработване на проект за устройствен план на частен имот край пътя към плажа Силистар, докато обществеността не бъде убедена в правотата на това решение.

По-рано общинарите одобриха предложението на кмета Георги Лапчев за изработване на план за застрояване на част от местността Силистар, съобщи сайтът "Биволъ”.. Става дума за парцел от 22 169 кв. м. Лапчев предлага да се направи подробен устройствен план за поземлен имот на дружеството "Ню Билдинг Естейтс” ЕООД.

Прочети повече В съвета влизат 13 съветници, като предложението на Лапчев е получило подкрепа от деветима от тях, от които 8 са от партия ГЕРБ. Трима са гласували против – двама съветници на БСП и един от обединение "Народен съюз” (Демократическата партия и Български земеделски народен съюз).

От БСП пък разпространиха позиция, в която заявяват, че премиерът Бойко Бориосов няма правомощия да спре решението и това може да направи само областният управител.

Водещи

Най-четени