Ковачева: Заварихме тежки проблеми в Агенцията по вписванията 30.11 | 17:18

След три години ще подаваме съдебни искове по интернет, обеща правосъдният министър

От Ивелина Георгиева

Заварихме много сериозни проблеми по отношение на работата на Агенцията по вписванията преди една година. Това каза министърът на правосъдието Диана Ковачева, помолена да коментира повдигнатото обвинение срещу бившака шефка на Агенцията Виолета Николова.

Това беше един много фрапантен случай, на един необясним за мен начин на менажиране на средствата и то средства, които са част от държавния бюджет, коментира Ковачева.

Тя припомни, че точно преди една година, когато е приела поста на министър на правосъдието основните проблеми, с които се е сблъскал новият екип на ведомството е била работата на Агенцията по вписванията и Търговския регистър.

Към февруари 2011 година са установени сериозни проблеми в работата на тогавашния екип на Агенцията, вследствие на което бе сменено ръководството ѝ.

Наред с тази смяна се оказа, че има съмнения и за злоупотреби от страна на ръководния екип, особено от страна на изпълнителния директор, заради, което ние сезирахме прокуратурата, каза Диана Ковачева.

Номинацията на Галя Гугушева за конституционен съдия правосъдният министър коментира с думите: "Изборът на конституционен съдия не е в ресора на министерството на правосъдието, не познавам колегата, надявам се да е добър професионалист".

Министър Ковачева присъства на заключителна конференция за усъвършенстване на работните процеси в съдебната система.

Един от начините за това е електронното правосъдие, подчерта правосъдният министър. В концепцията на министерството за електронното правителство се предвижда за три години да изчезне хартията от съдебното производство по граждански и административни дела.

Това означава, че след три години гражданите ще могат да избират дали да започнат едно производство на хартия, както досега, или по електронен път, обясни Ковачева. Тя даде пример като обясни, че гражданите ще могат да започнат производство от вкъщи като депозират своята искова молба с електронен подпис.

В момента, в който един хартиен документ постъпи в съда той незабавно ще бъде сканиран и от там нататък цялото производство ще върви изцяло по електронен път.

В този смисъл след три години ще настъпи краят на кражбата на дела, на документи, на изчезнали документи на манипулирани документи и др., подчерта министър Ковачева.

По думите ѝ така и съхраняването на документите ще бъде по-сигурно.

Таксите ще бъдат наполовина по-малки за тези, които ще предпочетат да подадат своята искова молба по електронен път.

Гражданите ще бъдат призовавани електронно, а оторизираните за достъп лица ще могат от вкъщи или от своята кантора да проследяват хода на делото.

За тези, които желаят делото ще бъде принтирано на хартия и ще им бъде дадено, поясни Ковачева.

Водещи

Най-четени