Колко трезви ще сме в деня на размисъл или как се прилага забраната за алкохол? 28.09 | 11:20

В София ограничението за спиртни напитки ще е частично - само около изборните секции

От Цанка Донкова

Само след седмица избирателите трябва да решат на кого ще поверят бъдещето на страната. До колко обаче българите ще са трезви по време на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. По принцип има традиционна забрана за продажба на спиртни напитки в деня за размисъл и деня на парламентарните избори, които са 4 и 5 октомври.

В новия Изборен кодекс обаче няма изрична разпоредба, която да задължава местните власти да налагат забрана за продажба на спиртни напитки в деня за размисъл и в деня на изборите. Решението е оставено в ръцете на кметовете на общините. Масовата практика през годините е да се забранява продажбата само на концентрат. Бирата винаги е била позволена. В последно време обаче градоначалници я ревизират, защото "сухият режим" масово не се спазва, а контролът е труден.

Така ограничението ще се прилага в различните общини по различен начин, съобщава в. "Труд". Масово кметове са решили да не забраняват алкохола въпреки вота.

Така е в Кюстендил още от евровота. Кметът на града Петър Паунов обясни, че избирателите са пълнолетни граждани и сами могат да преценят дали да пият или не.

В София тази година забраната за спиртни напитки ще е частична - само около изборните секции няма да се допуска продажба на спиртни напитки.

И в Благоевград изборите ще минат без забрана за пиене. Такава не е издавана отдавна и практиката сочи, че няма проблеми. Кметствата в Русе, Бургас и Поморие също няма да въвеждат изборен "сух режим". Кметът на Карнобат Георги Димитров обаче заяви, че ще издаде заповед да не се консумира алкохол, "така е по закон".

14-часов сух режим ще има в Пловдив в деня на изборите, става ясно от заповед на кмета Иван Тотев. Той е разпоредил на шестимата районни кметове също да забранят от 6 до 20 часа в неделя продажбата и сервирането на алкохол във всички заведения и магазини. Изключение ще има само за предварително планирани семейни тържества. В деня на вота няма да се пие и в Смолян. В Шумен кметът Красимир Костов се оказа най-строг - забрани алкохола от 20 часа в събота до 8 часа в понеделник.

Засега във Видин и Варна кметските власти не са се произнесли дали ще се пие по изборите. На предишните избори в морската столица забрана имаше само в изборния ден и тя не важеше за семейни тържества, сватби и кръщенета.

По избори в общините, в които има забрана за продажба на алкохол, магазините осъмват с надписи по щандовете със спиртни напитки, оповестяващи временния "сух режим". 

Водещи