Колко ще струва хлябът? 28.11 | 16:05

Проверките по търговските вериги ще са целогодишни, обеща Греков

От Христина Рафаилова

Неотменният гост на българската трапеза – хлябът, няма да поскъпва. Това увери земеделският министър Димитър Греков. Той заяви, че по-високите изкупни цени на пшеницата няма да увеличат цените на насъщния. 

Шефът на аграрното ведомство коментира, че тази година реколтата е много успешна. В момента пшеницата се продава срещу 370 лева за тон (без ДДС), а цената на слънчогледа е скочила над 600 лева за тон (без ДДС), информира Греков.  

Министърът даде заявка, че страната ни е напът да стане ключов фактор в Централна и Източна Европа в отношенията с Китай в сферата на земеделието.  

По време на срещата в Букурещ на лидерите от Стария континент и Азия източната държава е заявила голям интерес за инвестиции в аграрния сектор. Китайците искали да участват в изграждането на фуражни заводи и да изнасят продукцията им. 

Азиатската държава се интересувала от родното земеделие и заради възможността у нас да се произвеждат биологично чисти храни. 

Греков информира също така, че през май–юни ще станат ясни мерките по новата Оперативна програма "Развитие на селските райони". Дотогава проектите ще се реализират по старите правила. 

Министърът обеща постоянен контрол върху родните и чуждите стоки в хранителните магазини. Той каза, че проверките в търговските вериги ще са постоянни, а не спорадични.  

"Отворихме вратата за родното производство, но се оказа, че не сме готови", каза министърът. Според него магазините били готови да изкупят цялата реколта от картофи на нашите производители. Липсвала обаче организация и земеделците не знаели колко ще бъде добивът им, уточни БТА.

Водещи

Най-четени