Кольо Колев: Партията на Местан е на Анкара, а не на българските турци 17.04 | 10:28

Доц. Мария Пиргова: Цензурата в медиите е много голяма и от началото на прехода в момента натискът е най-силен

От iNews.bg

"Създава се партия на Анкара, не на българските турци и това е кристално ясно". Това заяви в предаването "Факторът Кошлуков" социологът Кольо Колев по темата за учредяването на партията на Лютви Местан ДОСТ.

"Като гледам действията на турската администрация по отношение на журналистите и различните, започвам да си мисля, че е възможно да натиснат българските изселници в Турция да влязат в тази партия", допълни социологът. "Има нещо, което не трябва да подценяваме. Местан беше шеф на ДПС в продължение на 2 години и знае доста неща. Неслучайно отиде да се скрие в турското посолство. Той може да окаже натиск на местните структури", убеден е  Колев.

Другият гост в предаването – политологът доц. Мария Пиргова, изказа мнението, че партията на Местан има важни исторически аспекти, тъй като България има лош опит с партиите на малцинствата, които не са се допускали преди 1944 г. "Тревожи ме в тази партия очевидната връзка с религията. Можем да се опасяваме от конфликт вътре в малцинството на българските турци. Връзката на партията на Местан с имамите и това, че не знаем какво става в Родопите – колко джамии има и т.н.", коментира Пиргова.

Експертите бяха категорични, че ДОСТ ще привлича последователи на религиозна, а не на политическа основа.

Относно наболялата от последната седмица тема с карикатурите и властта доц. Пиргова коментира: "И двете страни преиграват в случката с карикатурите – и премиерът, и телевизията". Тя призна, че цензурата в медиите е много голяма и от началото на прехода в момента натискът е най-силен.

"Още в началото на първото управление на Бойко Борисов стана скандал с медиите, когато той каза прочутата фраза да отиде някой главен редактор и да каже, че той го натиска", припомни другият гост - социологът Кольо Колев. Според него ситуацията на медийния пазар у нас е такава заради икономическия страх, който води до автоцензура. "Все пак обаче има и цензура и страхът се подклажда", добави той.

По думите на Пиргова поведението на СЕМ и назначенията на директори на държавните медии са скандални.

 

Водещи

Най-четени